Вулин положио венац на Споменик незнаном јунаку

БЕОГРАД: Министар одбране Србије Александар Вулин је, поводом 9. маја - Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, положио венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.
v
Фото: Tanjug (Miniostarstvo odbrane/Jovo Mamula)

Уз војне почасти, он је то учини као изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, а у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и заступника команданта Команде за обуку бригадног генерала Јелесија Радивојевића, саопштило је Министарство одбране.

Непокор, патриотизам и јунаштво довели су вас до Дана победе у борби против фашизма - највеће пошасти у историји човечанства. Вама, палим херојима припада вечност, а нама вечно захвалним обавеза да памтимо и сећамо се, записао је Вулин у Књигу утисака.

Признања припадницима руске војске за помоћ Србији

Припадницима здружене јединице Оружаних снага Русије који су пружили помоћ у сузбијању и гашењу епидемије корона вируса на територији Србије су додељене војне спомен медаље, захвалнице и златна плакета Министарства одбране.

На церемонији на платоу код Споменика ослободиоцима Београда признања им је уручио министар одбране Александар Вулин, који је, говорећи о значају победе над нацизмом пре 75 година приметио да смо данас "сведоци срамних покушаја да се изједнаце окупатори и ослободиоци".

У том је контексту навео да је истина једна, а то је да су пре 75 година слободни народи победили и да без жртве совјетског, јеврејског, српског и свих слободних народа победа не би била могућа.

Зато ми Срби данас честитамо слободном свету Дан победе, честитајући и себи празник, навео Вулин додајући да Срби никада нису били на погрешној страни света и да су, када је требало бирати између добра и зла, непогрешиво бирали добро.

Зато се, додао је, с поносом сећамо предака јер смо им захвални што су нас записали на победничку страну света.

Вулин је захвалио припадницима руских оружаних снага на помоћи коју су пружили Србији, приметио да су дошли у тренутку кад је и њиховој земљи и народу било тешко и честитао им на упорности и вредноћи.

Церемонији је присуствовао и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко који је честитао 75 година од победе на фашизмом у Другом светском рату и поручио да је ово "велики празник и дан сећања, поноса, туге и брижљивог односа према нашим заједничким вредностима које су наше деде и очеви, раме уз раме, изборили у току рата".

Како је рекао, признања која су данас додељена велика су част и показатељ да су припадници руских оружаних снага успешно испунили своју мисију.

Убеђен сам да ће награда уручена и добијена на овај дан имати посебну тежину и вредност, рекао је амбасадор.

Војну спомен медаљу за изузетан допринос систему одбране Србије добио је и руководилац здружене јединице Оружаних снага Русије генерал-мајор Михаил Александрович Чернишов који, у име целе јединице, примио и златну плакету.

Он је подсетио да данас цео свет обележава 75 година победе над фашизмом у Другом светском рату у коме су, додао је, и совјетски у српски народ животима платитли слободу свог народа.

На овај дан сви се сећамо наших блиских који су прошли кроз тај страшни рат. Они су својим трудом, ратовањем и радом извојевали победу и наш данашњи живот, рекао је Чернишов и додао да сви треба да их се сећамо, да знамо коме дугујемо наше и животе будућих генерација.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести