Вулин: Србија да почне да учествује и у цивилним мисијама

БЕОГРАД:  Дводневна конференција о успостављању система за учешће цивилних експерата у мултинационалним операцијама ОЕБС, ЕУ и УН почела је данас у Палати Србија, а министар одбране Александар Вулин поручује да је време да Србија учини и корак напред и да почне да учествује и у цивилним мисијама.
Srbija, učeće i u civilnim misijama, konfreencija Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Не зато што је то део овог или оног поглавља, већ зато што је то добро и корисно за Србију, да ширимо утицај наше земље, а утицај се шири и те како када учествујете у мировним мисијама, када показујете колико сте способни,организовани и спремни и када показујете да, осим ваше Војске, с којом је свет већ упознат, имате и цивиле који могу да учине пуно добра тамо где буду послати", рекао је Вулин.

Он је подсетио да сваки цивил у мировној мисији значи пуно, јер понекад утицај који може да оствари може бити од изузетног значаја, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Због тога, како је рекао, радимо на законском оквиру - да почнемо да учествујемо и у цивилним мировним мисијама, заједно са развијеним светом ради помоћи и на ублажавању последица ратова, сукоба и криза. 

"Уосталом, ко од нас боље може да зна и да цени како је када вам дође помоћ после тешких времена. Ми знамо како је то, као сто знамо и да ценимо оне који су нам помагали и баш зато желимо да будемо пођеднако цењени и у стању да кажемо да су наши војници и наши цивили, где год да су били, запамћени по добру, вредноћи, доброти и људском разумевању патње", рекао је Вулин.

Вулин је истакао да Министарство одбране као и читаво наше друштво има снажна и дубока искуства када су у питању мировне мисије.

"Од прве до последње мисије, од када смо почели, па до данас, када још увек с поносом и задовољством учествујемо у бројним мировним мисијама, што под управом УН или ЕУ, ми потврђујемо и показујемо и на овај начин, колико је наша војска поштована, способна и вредна пажње, колико је у стању да се носи с бројним изазовима", рекао је Вулин.

Он је подсетио да су у овом тренутку припадници Министарства одбране и Војске Србије у десет мировних мисија, од тога шест под окриљем Уједињених нација и четири под командом Европске уније.

Према његовим речима, 341 припадник МО и ВС налази се на простору од Кипра до Централноафричке Републике, Сомалије и Либана и помаже људима да свој живот учине бољим.

"Помажу тим земљама да функционишу, Уједињеним нацијама и Европској унији да могу да кажу да имају капацитет и способност да решавају проблеме. Идуће године Министарство одбране је предвидело да кроз мировне мисије прође седам стотина наших припадника", рекао је он.

Скуп су организовали Министарство одбране и Мисија ОЕБС, а на отварању су говорили и шеф делегације ЕУ у РС, амбасадор Сем Фабрици, шеф Мисије ОЕБС у нашој земљи, амбасадор Андреа Орицио и помоћница министра за Европске интеграције Ксенија Миленковић.

Ксенија Миленковић је говорила о значају учешћа у војним и цивилним мисијама Европске уније и УН за процес усклађивања политике и законодавног оквира у контексту отварања поглавља 31 - заједничке спољне и безбедносне политике.

Шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици истакао је да Србију све више доживљавају као партнера у сектору безбедности и одбране и да она већ пружа велики допринос у мисијама у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

"Учешће Србије у тим мисијама посебно се цени, нарочито због професионализма, посвећености и знања људи из Србије. Око 30 војних службеника је распоређено у четири од шест мисија и Србија је заиста врло важан фактор који доприноси операцијама у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике", рекао је он.

Како каже, види да постоји заједнички и снажан интерес између ЕУ и Србије за учешће цивила из Србије и у цивилним мисијама које предводи Унија, којих сада има 10."Управо због тога интензивно са српском Владом разговарамо о могућности да цивили из Србије учествују у некој од наших цивилних мисија", рекао је Фабрици.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији, амбасадор Андреа Орицио каже да конференцију види као прилику да "продубимо наше партнерство као и за стварање могућности да Србија ангажује свој фантастични људски потенцијал за стварање мира широм света, што је у складу са нашим свеобухватним приступом међународној безбедности".

"Наш циљ је да се Србија у потпуности осећа као власник једног, у потпуности функционалног, система упућивања цивила, који је регулисан добро усклађеним сетом правила које спроводе професионалци", истакао је представник ОЕБС.Он је додао да цивили, који долазе из различитих сфера живота, такође играју кључну улогу у смањењу друштвеног насиља и стварању безбедног окружења.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести