Вулин: Стварање велике Албаније највећа претња миру

БЕОГРАД: Главни безбедносни проблем на Балкану и највећа претња миру је покушај стварања "велике Албаније", нове државе која да би се формирала мора да обухвати простор данашње Албаније, делове Србије, Црне Горе, Македоније и чак једног дела Грчке, рекао је данас министар одбране Александар Вулин.
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Kujundžić, arhiva

Вулин је на конференцији Ка безбеднијој Србији на панелу Регионална безбедност навео да је суштинско питање наше безбедности, безбедности читавог региона, питање стварања "велике Албаније". 
Велика Албанија је та која изазива дубоку нестрпљивост, велику забринутост и одсуство реакције међународне заједнице на њено стварање је нешто што нас брине. То је најозбиљна претња миру на Балкану, стварање нове државе, државе која да би се формирала мора да обухвати простор данашње Албаније, делова Србије, Црне Горе, Македоније, чак једног дела Грчке, казао је министар.

Осврнувши на ранију изјаву Хашима Тачија да Албанци сањају сан о уједињењу, те изјава Едија Раме да Косово и Албанија треба да имају једног председника, као и изјава председника Албаније о границама као главном безбедносном проблему Балкана - стварању велике Албаније, Вулин је рекао да се о овоме врло мало говори у ЕУ и међународним форумима.

"А, ако сукоби на Балкану поново оживе, то ће се десити зато или ако неко покуша да реши албанско национално питање, а да занемари сва остала национална питања. Сваки покушај Срба да формулишу своје интересе и своје право на постојање наилази на осуду, па чак и тако банално као што је одлазак нашег председника Александра Вучића да отвори болницу, навео је Вулин. 
Према његовим речима, одлазак председника Вучића у Источно Сарајево намерно је протумачено као да се Србија меша у живот неких других. 
Легитимно право Србије је да води рачуна о својим сународницима где год да живе. Не да се меша другима, мења границе, али да брине о Србима без обзира где год они живе, истакао је.

Вулин је казао да Балкан јесте "буре барута", али да се фитиљ не налази на Балкану, нити се икада налазио на Балкану.
Много је, казао је, безбедносних изазова, од нелегалног отцепљења аутономне покрајине Косова и Метохије, исламског фанатизма, мигрантске кризе, али да је више од свега непостојање јасних правила и кршење међународног права највећи безбедносни изазов на овим просторима.
Бомбардовањем СР Југославије и признавањем сецесије КиМ међународно право је уништено и нема јасних правила на основу којих земље и народи постоје. Одсуство међународног права је најопаснија ствар која се десила на овим просторима, опаснија од ратова. Ратови једном престану, а ако нема правила, ако живимо у свету без закона, онда то никада неће престати, казао је министар одбране.

Навео је пример лицемерја које произилази из кршења међународног права и казао да Албанци на КиМ покушавају да формирају војску Косова, противно свим међународним договорима, Резолуцији 1244, а да се сви слажу око једне ствари, а то је да војска Косова не постоји. 
Србија каже војска Косова не сме да постоји, други кажу да би било ипак добро да она постоји, али се слажу да не постоји. Међутим, у неколико светских престоница налазе се људи који носе униформу војске Косова  и које земље домаћини признају као легитимне изасланике министарства одбране и војске Косова. И када разговарамо са амбасадорима тих земаља они слегну раменима и кажу ми смо тако одлучили и тачка. То тачка и ми смо тако одлучили је највећа претња миру на Балкану, казао је Вулин.

Закључио је да одсуство и брутално силовање међународног права, као и брутално поништавање свих правила су највећа претња на Балкану.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести