Вулин: Уколико ЕУ не жели Србију, има ко жели

БЕОГРАД: Српски министар одбране Александар Вулин изјавио је да ако Европска унија не жели Србију, има ко је жели и да постоје и други савези и друге земље које желе да сарађују с њом.
eu srbija, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, ilustracija

Нисмо ми осуђени на Европу. ЕУ је стратешка оријентација Србије, али не по цену да молимо. Ако нас не желе, постоје и други савези и друге нације које хоће да сарађују с нама на равноправној основи. Не мора то да значи да ћемо да уђемо у некакав савез, јер не постоји ништа што је организовано као ЕУ, али морамо да држимо до себе, рекао је Вулин за ТВ Пинк.

Он је подсетио да се од челника ЕУ може чути да су уморни од проширења и да је дошло време да се јасно каже да ли ЕУ има интерес да Србија буде члан европске породице.

Они кажу 'ми смо уморни од проширења'. И ми смо уморни од вас! Ми смо уморни од ваше политике да стално мењате циљеве, стално постављате нове услове, нагласио је Вулин.

Говорећи о таксама Приштине на српску робу, он је оценио да су оне више погодиле Албанце него Србе и да такве ствари регион чине нестабилним.

Оценио је и да је на недавном самиту у Берлину у организацији Немачке и Француске, председник Србије Александар Вучић показао да је велики државник, јер је тамо био “масован, фронтални напад на Србију”.

Председник Србије је био једини на том скупу који има самосталну спољну политику. Он је показао да је једини државник на Балкану који има храбрости да води самосталну спољну политику. Остали, шта им се каже, они то раде, нагласио је Вулин.

Министар одбране додао је и да је његов лични став да је разграничење најбоље решење за косовско питање.

Треба да се разграничимо, да између нас и Шиптара треба да постоји тврда и чврсто брањена граница. Вековима не можемо да се раздвојимо од њих. Када год смо били заједно с њима, имали смо сукоб, несреће, ратове, прецизирао је Вулин.

Истакао је да је Србија фактор мира и стабилности у регион, а да је највећа претња миру концепт Велике Албаније, о чему, међутим, ћуте чак и оне земље које су директно угрожене, попут Црне Горе и Северне Македоније.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести