Вулин: За све што ради Ђукановић, Амфилохије проклиње Вучића

БЕОГРАД: Председник Покрета социјалиста Александар Вулин изјавио је данас да митрополит црногорско-приморски Амфилохије "проклиње" председника Србије Александра Вучића за све што је урадио црногорски председник Мило Ђукановић.
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/MO, arhiva

Вулин је, гостујући на ТВ Пинк, кометарисао критике које су поједини Срби упутили на рачун ГИ СДП због одлуке да се придружи Српској листи.

"Увек постоје неки Срби који правдају усташке злочине, који служе да замаскирају немачке злочине, да оправдају шиптарске слочине, политику Мила Ђукановића. Како да објасните то што говори Амфилохије Радовић? Он проклиње непрекидно Србију и председника Вучића за оно сто ради Мило Ђукановић", рекао је Вулин.

Поводом тврдње Амфилохија да ће власт у Србији "издати Косово", Вулин је упитао:

"Није ли Мило издао Косово? Па онда (Амфилохије говори) - ви ћете увести Србију у НАТО пакт. Није ли Мило увео ЦГ у НАТО пакт? Онда каже ви ћете напустити цркву и манастире на Косову? Није ли Мило Ђукановић опљачкао српску цркву и доноси закон по којем ће све бити његово?".

За све што је, закључио је Вулин, Ђукановић урадио, митрополит проклиње Вучића.

"Вучић није урадио ништа од тога. Он је једини државник који има храбрости да каже - нећу у НАТО. Он је једини државник у Европи који има храбрости да каже - нећу увести санкције Русији. А Ђукановић, за којег Амфилохије каже да је мудар човек и вест политичар, увео је санкције Русији. И нема клетве, нема љутње на Мила, а има љутње на све што је српско", рекао је Вулин.

Према његовим речима, Србија и све што је спрско "нападају се са свих страна", иако, како је нагласио, из Србије долази највећа могућа заштита, брига и помоћ.

"Радимо колико год можемо и шта год можемо за Србе и српску цркву на простору Црне Горе, а од поглавара СПЦ у Црној Гори имате само нападе на Србију, клетве, увреде, нападе на Вучића и пуно разумевање за Ђукановића", рекао је Вулин.

Говорећи о изборима на КиМ, Вулин је рекао да раздвајање Срба може да доведе до тога да Срби изгубе једног или два посланика и онда Албанци "почну да праве разне ствари које ће штетити Србима".

Вулин је упозорио да су Срби, без Српске листе, осуђени на нестајање на КиМ, и јужно и северно од Ибра.

"Српска листа мора да их сачува, а да би их заштитила и сачувала мора да победи тако да ниједан од ових изнајмљених, плаћених Срба не добије мандат", поручио је Вулин.

Владика Амфилохије јуче је у Старом Расу, где је обележено десет векова Рашке епархије и осам векова самосталности СПЦ, оптужио актуелно руководство Црне Горе да је издало Косово признањем незавиности, а то се, додао је, спрема да учини и србијански председник, који, како каже, "говори и тражи нешто и ако им нешто дају, они ће издати Косово и Метохију".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести