За грађане Северне Македоније Србија и Русија највећи пријатељи

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Грађани Северне Македоније највећим непријатељима сматрају Бугарску, Албанију и тзв. Косово, док су наклоњенији Србији и Русији, показује најновије истраживање Центра за европску стратегију "Еуротинк" из Скопља, а преноси приштински Репортери.
makedonija
Фото: Tanjug

Како се наводи у анкети, на питање "која држава је највећи пријатељ Северне Македоније", 25 одсто њих рекло је да је то Србија, 4,4 одсто да је то Албанија, а свега 0,4 одсто грађана сматра да је то тзв. Косово, преноси Косово онлајн.

Око шест одсто грађана Северне Македоније је, одговарајући на питање "која држава је највећи непријатељ", рекло да је то Албанија, док је око два одсто навело тзв. Косово, чију једнострано проглашену независност признаје ова држава.

С друге стране, само 0,3 одсто држављана Северне Македоније највећим непријатељима сматра Србију и Русију.

Убедљиво највише, 51,5 одсто њих, види Бугарску као највећег непријатеља Северне Македоније, али је то пад у односу на претходну годину, када је тај проценат износио 78 одсто.

У поређењу са прошлом годином, значајно се повећао број грађана који Европску унију сматрају главним непријатељем Северне Македоније.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести