За мере популационе политике 500 милиона динара из буџета

БЕОГРАД: Ове године ће за суфинансирање мера популационе политике бити издвојено 500 милиона динара бесповратних средстава које ће користити 61 општина у Србији.
1
Фото: Tanjug

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић потписала је данас уговоре о додели средстава и истакла да је издвојена сума четири пута већа у односу на прошлу годину, а да је највише новца, готово 306 милиона динара, намењено за адаптацију и санацију објеката предшколских установа и игралишта.

За набавку механизације и опреме за започињање сопственог посла за младе брачне парове опредељено је 79 милиона динара, а за побољшање услова на гинеколошким одељењима биће набављено седам ултразвучних апарата, као и 13 возила за потребе патронажних служби у вредности од 60 милиона динара.

Такође, у 14 локалних самоуправа суфинансираће се оснивање или оснаживање саветовалишта за труднице и за репродуктивно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе у висини од 25 милиона динара, а 16 милиона динара намењено је изградњи кућа и станова за младе брачне парове.

Упитана за одредбу Закона о финансијској подршци породицима са децом која предвиђа да породиља месечно може од државе да добије надокнаду у висини од највише три просечне месечне плате, што значи да оне жене чија зарада прелази тај износ неће добијати разлику, Ђукић Дејановић је рекла да закон предвиђа мере на националном нивоу које локалне самоуправе могу да модификују.

"Локалне самоуправе увек имају могућнот да сет мера које смо предложили на националном нивоу допуне сопственим средствима", рекла је министарка и апеловала на челнике локалних самоуправа да "награде" жене које имају високе зараде, а желе и да оснују породицу.

Како каже, добар пример су средства за биомедицинску потпомогнуту оплодњу где држава издваја новац за три покушаја до 42. године, док су многе јединице локалне самоуправе увеле своје програме подршке и финансирају четврти покушај из својих средстава.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести