За опремање здравствених установа у Војводини нова милијарда динара

Посланици владајуће коалиције у Скупштини Војводине изгласали су Предлог покрајинске скупштинске одлуке о задуживању за финансирање капиталних инвестиција и расхода, који предвиђа да се ове године у опремање задавствених установа уложи милијарду динара.
р
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Новац ће бити уложен у опремање здравствених установа и куповину апарата за магнетну резонанцу, ЦТ-а, анестезионих апарата и другу опрему. Одлуку  о задуживању је усвојило 76 парламентараца владајуће коалиције, док је против гласала Српска радикална станка, једина политичка партија која је остала у посланичким клупама и није учествовала у бојкоту покрајинског парламента.

У дискусији о задуживању Покрајине српски радикали су као главни разлог неподржавања предлога Покрајинске владе навели да није у целости искоришћен новац од прошлогодишњег задуживања, које је износило 1,6 милијарду динара, од чега је за здравство било намењено такође милијарду динара.

– У марту прошле године сте задужили Аутономну Покрајину Војводину за 1,6 милијарду динара – рекао је шеф посланичке групе СРС-а Ђурађ Јакшић. – Тада је милијарда динара била планирана за куповину медицинске опреме за установе чији је оснивач Покрајина, а 600 милиона за пројекте из области водопривреде. По том плану, комплетан износ је требало да се повуче до 31. маја 2018. године и да се ужурбано крене у куповину онога што је најургентније у медицинским установама чији је оснивач Покрајина. Међутим, до 31. децембра 2018. године – видимо из извештаја – од те милијарде динара за здравство било је повучено 395 милиона динара.

Он је поставио питање зашто планирана медицинска опрема није купљена до средине 2018. године, како је то било планирано, а затражио је и одговор на питање колико новца је повучено од преосталих 600 милиона динара планираних за пројекте у водопривреди. Јакшић је оценио да ће с новим задуживањем Војводина бити задужена као средином 2016. године.

У одговору на Јакшићеву примедбу да је задуженост Војводине као средином 2016. године, покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић је рекла да Јакшић износи нетачне податке.

– Пре три године главница дуга је била 8,097 милијарди динара, а камата 1,097 милијарду, значи, укупно 9,193 милијарди – навела је она. – Ми смо преструктурирали дуг и више од 300 милиона смо уштедели само на каматама, да би главница 31. децембра 2018. износила 5,894 милијарди  динара, значи, преко две милијарде мање, док су камате износиле 267 милиона. Значи, наш укупан дуг 31. децембра 2018. године је био 6,12 милијарди динара, што је укупно три милијарде динара мање.

Посланица Социјалистичке партије Србије др Бранислава Белић, која је запослена у здравству, у својој дискусији је навела зашто је важно да се одлука усвоји и зашто ће њена посланичка група, у којој је и Јединствена Србија, да је подржи. Она је при том истакла да су Покрајинска влада и Секретаријат за здравство одабрали добре приоритете и чине велике напоре за рехабилитацију здравствених установа чији оснивач је Покрајина. Те установе су, навела је, и у грађевинском смислу и што се тиче опремљености, биле у веома лошем стању.  

У вези с дискусијом о неутрошеном новцу, др Белић је навела један пример од многих где медицинска опрема не може одмах да се купи него се мора чекати неколико месеци. 

– Специјално возило које се прави за трансфузију не може се направити у 2018. години. Оно ће бити готово ове године, то је само један пример зашто тај новац није потрошен. Таквих примера, где испорука није месец-два него више јер се опрема специјално прави само онда када неке институције желе да је набаве, има много – навела је посланица СПС-а.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Бојан Баги у својој дискусији је рекао да ће Војводина у овој години уложити у здравство 2,5 милијарде динара.

– Године 2017. свака здравствена установа у Покрајини – а има их 35 – консултована је о потребама и Покрајинска влада је на основу тога одредила приоритете – навео је Баги, образлажујући одлуку СВМ-а због чега подржава ново задуживање за здравство. – Купљене су магнетне резонанце, ЦТ апарати, ултразвук и сва она опрема којом војвођанско здравство није само препорођена него је добило и ињекцију за бољи развој.  

Посланици су такође прихватили одлуку о оснивању друштва с ограниченом одговорношћу „Научно-технолошки парк Нови Сад”.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Уједињени за Војводину

Пред почетак седнице покрајинског парламента посланицима је јуче подељена публикација „Уједињени за Војводину”, у којој су наведени сви капитални пројекти које је окупљањем око пројеката реализовала и започела Покрајинска влада предвођена Игором Мировићем. Такав принцип рада нове Покрајинске владе Мировић је најавио посланицима Скупштине Војводине приликом избора за председника. 

„Политика окупљања око пројеката је један од главних принципа ове покрајинске владе, који је до сада дао ефикасне и конкретне резултате. Сарадњом власти на свим нивоима, као и заједничким финансирањем најзначајнијих капиталних инвестиција у АП Војводини, завршили смо најважније пројекте и започели низ нових”, наведено је у публикацији.  

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести