За помоћ уметницима 212 милиона динара, по 30.000 месечно

БЕОГРАД: За помоћ самосталним уметницима држава ће издвојити готово 212 милиона динара, одлучено је на данашној седници Владе Србије.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Закључком који је усвојен самосталним уметницима, који нису у радном односу и којима је због пандемије корона вируса угрожена егзистенција, посредством локалних самоуправа биће исплаћена бесповратна финансијска помоћ у висини 30.000 динара месечно нето за период од три месеца.
 
Помоћ је намењена особама које имају статус лица које обављају самосталну уметничку делатност утврђену код репрезентативних удружења, и то тако што ће средстава из републичког буџета бити трансферисана локалним самоуправама, које ће новац исплаћивати репрезенмтативним удружењима.
 
Влада Србије жели да покаже да су култура и уметност међу приоритетима, будући да увиђамо и дубоко поштујемо њихов значај за комплетно друштво, што се посебно важним показало у тренуцима борбе са корона вирусом.
 
У том контексту, важно је такође напоменути да су, током читавог времена трајања кризе у вези са пандемијом, свим хонорарним и сарадницима запосленим на одређено време у установама културе чији је оснивач Република Србија, редовно исплаћивани хонорари и зараде, као и да уговори нису раскидани већ су, напротив, по аутоматизму продужавани.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести