За удружења националних мањина 30 милиона динара

БЕОГРАД: Министар џавне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић потписао је у Београду уговоре са представницима 91 удружења националних мањина којима ће, како је речено, бити додељена средства из буџетског фонда за националне мањине у укупном износу од 30 милиона динара.
m
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Министар је навео је ово трећа година како ресорно министарство додељује средства из тог фонда који је, истакао је, из године у годину све већи.

Изузетно ми је драго да смо и ове године успели да обезбедимо више средстава за фонд за националне мањине. Почели смо са скромних милион и осамсто хиљада динара 2017. године, прошле године то је било 21 милион и 800 хиљада динара, а ове године је реч о 30 милиона динара, рекао је Ружић и додао да су се ове године пријавила 372 удуржења, а да су средства одобрена за 91 пројекат.

Као приоритетна област финансирања из фонда за националне мањине ове године одабрана је култура, док је претходне две године то било информисање на језицима националних мањина.

Мислим да је то веома значајно, имајући у виду да је неговање и афирмисање културних вредности националних мањина вредносни искорак који је српско друштво увек чинило. За српско друштво националне мањине су свакако једна драгоценост, рекао је Ружић и подсетио да у Србији око 13 одсто укупног броја станивништва чине припадници националних мањина.

Министар је рекао да се 2018. година може назвати годином националних мањина, имајући у виду да је донешен сет закона којима се значајно унапређују могућности за остваривање права припадника националних мањина, као и то што су 4. новембра прошле године одржани избори за 22 национална савета националних мањина.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Уговор о додели средстава је потписан и с Центром за демократију и едукацију "Долина" из Бујановца чији је представник, Агон Ислами, рекао да ће захваљујући подршци Фонда за националне мањине то удружење ове године организовати "Концерт албанских талената" где ће промовисати све албанске ученике музичке школе у Бујановцу који, како је додао, настављају да развијају свој уметнички таленат упркос извођењу наставе и часова музике на српском језику.

Надамо се да ћемо кроз свој пројекат подстаћи многе друге албанске таленте да похађају музичку школу у Бујановцу, иако у тој установи није запослен ниједан Алабанац, рекао је Ислами.

Представник Ромског културног центра Драган Ристић каже да је то невладина организација која се бави промоцијом ромске културе са посебним акцентом на савремену ромску културу.

Ове године нам је додељен грант од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе за пројекат ФРКА - Фестивал ромске културе и активизма, рекао је он и додао да је циљ тог фестивала едуакција и промоција позитивних вредности ромског народа.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести