Захарова: Напади НАТО темпирана бомба

МОСКВА: Напади НАТО-а на бившу Југославију нису били само незаконит чин, већ су прерасли у темпирану бомбу, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 
Marija Zaharova Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Као резултат коришћења муниције са осиромашеним уранијумом, тло и вода у многим подручјима су контаминирани", навела је Захарова на конференцији за новинаре и додала да је то довело до појављивања рака чак и међу децом.

Како преноси ТАСС, она је додала да је НАТО значајно прикрио извештај о количини осиромашеног уранијума коју је користио 1999. године током бомбардовања бивше Југославије.

Захарова је рекла да извештај из Србије у коме се анализирају догађаји из 1999. године, показује да је количина осиромашеног уранијума током бомбардовања значајно потцењена, и то најмање 20 пута.

"Поздрављамо кораке српских званичника да установе истину о тим трагичним догађајима у бившој Југославији везаним за агресију НАТО-а на ту земљу", истакла је Захарова.

Захарова: Ни до дан данас нема резултата Специјалног суда

МОСКВА: истакла је данас да ни до дан данас нема никаквих резултата Специјалног суда за ратне злочине који су извршили припадници тзв. ОВК.

"Ниједна оптужница против лица која су одговорна за киднаповање и убиство људи с циљем вађења и продаје њихових органа на црном тржишту за сада није подигнута. Како је тако нешто могуће имајући у виду потенцијал западне моћи", упитала је Захарова на редовном брифингу за новинаре у Москви.

Како је рекла, у контексту турбулентне унтрашњеполитичке ситуације у косовској "квази држави", Министарство скреће пажњу на одсуство било каквих конкретних резултата до данашњег дана суда форимираног 2017. под покровитељством ЕУ.

Она је навела да сви који су умешани у те злочине, као што је и трговина људским органима, о чему сведочи извештај специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија јошс из 2010, морају бити изведени пред лице правде и заслужено кажњени - независно од њихових функција које данас обављају.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести