Заједничка декларација: Брзо проширење ЕУ на цео Западни Балкан

БРДО НА КРАЊУ: У декларацији коју су данас усвојили лидери процеса Брдо-Бриони на самиту на Брду при Крању, указује се на значај брзог проширења ЕУ на цео регион Западног Балкана, а не на поједине државе.
e
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

Састанку одржаном поводом обележавања 10. годишњице иницијативе присуствовали су лидери Словеније, Хрватске, Албаније, Црне Горе, Косова, Северне Македоније, Србије и Босне и Херцеговине.

У заједничком саопштењу поздравља се усвајање ЕУ Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан из октобра 2020. године, као и чињеница да је, како се наводи, пропраћен значајним финансијским ресурсима.

У документу се наглашава да, као интегралан део Европе, Западни Балкан има права и обавезе да прати развој држава чланица ЕУ “колико је то могуће, олакшавајући приступ Унији.”

Лидери Брдо-Бриони процеса саопштили су да се залажу за заједничку стратешку визију Европе и подвукли посвећеност миру и стабилности, укључујући добросуседске односе.

"ЗБ је део Европе и уједињење Европе није комплетно без ЗБ. Са чланством у ЕУ границе између држава чланица постају мање важне, што ствара шири простор за коегзистенцију и плуралитет националних интереса", стоји у документу.

“Проширење ЕУ на Западни Балкан јесте нови политички, безбедносни и економски интерес ЕУ, геополитичка нужност и велики политички предуслов за стабилну, просперитетну и одрживу будућност Европе”, наводи се у декларацији.

Апсорпциони капацитет ЕУ је, како се додаје, довољан да прихвати ЗБ као нове чланице.

“Позивамо ЕУ да врло ускоро убрза процес придруживања и укључи у Унију читав Западни Балкан, имајући у виду напредак који је свака земља постигла”, поручују лидери.

Они су исказали јасан став по питању залагања за отварање преговора о придруживању са Албанијом и Северном Македонијом, без даљег одлагања.

Лидери су апеловали и да се утврде идентитети они који су нестали током конфликта на територији бивше Југославије, истраже околности њихових нестанака а починиоци изведу пред лице правде, са циљем да се допринесе трајном помирењу, миру и стабилности.

Што се тиче изазова пандемије ковид-19 и њених економских и социјалних последица, нагласили су потребу да се опоравак искористи као прилика за зелену и дигиталну транзицију која ће водити одрживом развоју и понудити прилике млађим генерацијама.

Претходно је председник Србије Александар Вучић изјавио да је на састанку лидера Западног Балкана у оквиру процес Брдо - Бриони, Србија прихватила предложене закључке.

Он је казао да је најважније да постоји консензус да се цео регион налази на европском путу и да треба заједнички да радимо.

"Подржали смо намере, жеље и претензије других на Западном Балкану за отварањем датума за преговоре и визном либерализацијом", пренео је Вучић.

Казао је да је било и много ствари о којима нисмо сагласни, а једно питање које је било кључно, каже, било је питање промене граница о чему није било сагласности.

Пахор: Скуп успешан, било повишених тонова, па помирења, па...

Западни Балкан је са данашњег Самита лидера региона у оквиру Брдо-Бриони процеса послао важну поруку, а то је да ЕУ треба на тај регион да гледа као целину, истакао је председник Словеније Борут Пахор.

Пахор је, на конференцији за новинаре по завршетку састанка, рекао да је скуп био специфичан, али успешан и додао да није тајна ни да је било повишених тонова, па помирења, па опет повишених тонова и помирења.

"Био је специфичан јер нисмо имали госта. Обично када имамо неког високог госта из неке земље ЕУ, сви му се обраћају и износе своје ставове. Овај пут нисмо имали госта, јер председник Француске Емануел Макрон, који је желео да дође, није могао због других обавеза. Ово је први пут да смо били сами, и морали смо да се гледамо у очи и суочимо се са проблемима региона", казао је он.

А када је речц о суочавању са проблемима, Пахор је оценио да је скуп у томе био успешан.

"Ово је био један од захтевнијих састанака на којем су сви могли да кажу шта су желели, а морали смо наћи компромис. Морам рећи да компромис није празан, већ носи дубоку поруку, која је кратка, али јасна",истакао је словеначки председник.

Пахор је пренео да је са скупа упућена порука да ЕУ треба на регион Западног Балкана да гледа као на целину, а не као појединачне кандидате који преговарају.

То је први пут да смо позвали ЕУ да гледа на регион као на целину. Уз то истакли смо чињеницу да Брисел мора да гледа на регион као геополитичко питање и као треће поручили смо да ЕУ треба да убрза процес проширења, али свесни и да земље региона морају да убрзају интерне реформе нагласио је .

Пахор је казао да је овим отворено ново поглавље, како према ЕУ, тако и у политици региона.

 

Дошли смо до закључака важних за грађане. Веома сам задовољан документом који имамо“, закључио је председник Словеније уз позив да се на закључке гледа као на целину.

Према његовим речима, није тајна да је током састанка било доста разлика и разилажења у мишљењу.

„Није тајна ни да је било повишених тонова, па помирења, па опет повишених тонова и помирења“, казао је Пахор.

На питање у вези закључака о непромењивости граница и амандмана који је предложио председник Србије Александар Вучић, Пахор је рекао да председник Вучић није генерално против непромењивости граница, али да је предлагао „такав речник који би анулирао сва дипломатска признања Косова“, што је прокоментарисао рецима:

„Јасно је да та дебата неће одвући нигде"

Наводи и да је некима од лидера данас био први пут сусрет и у том смислу наводи сусрет председника Србије Александра Вучића и председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи, али и председника Вучића и хрватског председника Зорана Милановића.

 

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести