Зар је проблем што је Вучић рекао да имамо мало деце?

НИШ: Председница Координационог тела за родну равноправност, Зорана Михајловић, рекла је данас у Нишу да је питање повећања наталитета приоритет Владе Србије, а да ниједној жени или мајци ниједно право неће бити ускраћено. 
zorana mihajlovic
Фото: Tanjug

Она је подсетила да је претходна Влада, на челу са садашњим председником Србије Александром Вучићем, формирала и Савет за популациону политику и Координационо тело за родну равноправност, јер је њен циљ и да повећа број рођене деце, али и да помогне женама да повежу каријеру и материнство. 

“Могла сам да видим нападе на председника Србије да је напао жене. Као председница Координационог тела, не видим у чему је проблем да први човек државе каже да нас много више умире него што се рађа. Морамо да нађемо начин да се повећа број деце”, рекла је Михајловићева.

Наводећи да су стратегије опстојале и пре 10 година, Михајловић је истакла да је тек са овом и претходном владом, Србија почела озбиљно да се бави питањем демографије. 

“Србија годишње губи најмање један град средње велиööине, и као држава морамо да видимо који су све начини да помогнемо да се повећа број рођених, и по први пут су припремљене и конкретне мере”, додала је она. 

Михајловићева је нагласила да ће, ако желимо да нас буде више, на питању наталитета морати да се ради системски, укључивањем свих актера у друштву. 

“Морамо да водимо рачуна и о женама које можда не желе или не могу да буду мајке, или су мајке једног детета, да се не делимо по томе ко има или нема дете", рекла је Михајловић.

Говорећи о питањима као што је прекид трудноће, Михајловић је рекла да ниједној жене неће бити ускраћено ниједно право да бира да ли ће бити или неће бити мајка. 

Она је рекла да ће Координационо тело наставити да се бори за једнаке услове жена и мушкараца, као и да се повеже материнство и каријера.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести