Заседала Скупштина Војводине: Подршка завршном рачуну буџета

Посланици Скупштине Војводине са 67 гласова за су подржали завршни рачун буџета АП Војводине и извештај о његовом извршењу за 2018. годину.
skupstina vojvodine, rhadzic
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

За документ су гласали посланици владајуће коалиције Српска напредна странка и Савез војвођанских Мађара, док су против  били опозициона Српска радикална странка, Лига социјалдемократа Војводине и један посланик Демократске странке који не бојкотује рад покрајинског парламента.

Посланици Социјалистичке партије Србије, који су такође део владајуће коалиције, нису учествовали у расправи и већина њихових парламентараца није примећена у сали приликом гласања.

Буџет АП Војводине за 2018. годину је пројектован на нивоу од 73,47 милијарди динара, а остварен је у износу од 71,85 милијарди динара, или 97,8 одсто од обима. Расходна страна, односно извршење буџета је изосила 67,62 милијарди динара или 92,04 одсто од плана. У расправи је изречена  генерална оцена од стране опозиције да је материјал обиман, транспарентан, “математички” добар, урађен у складу са законом и достављен у законском року. Поједини посланици опозиције су изразили задовољство и са приходном страном буџета, али и незадовољство због недовољног извршења буџета нарочито код Управе за капитална улагања, као и великих издвајања за личну потрошњу у односу на претходне године. Издвајања за личну потрошњу се између осталог, односе на административне услуге и услуге репрезентације. Ненад Боровић из опозиционе Демократске странке изразио је задовољство и због висине уступљених прихода који су показатељи позитивних привредних кретања и запослености у Војводини. Уступљени приходи, који остају у Војводини од пореза на зараде и пореза на добит предузећа у прошлој години  су износили 16 милијарди и 149 милиона динара и  за 5,89 одсто су и више у односу на планираних, и  више су него у ранијим годинама. Боровић је међутим, критиковао висок износ буџетске резерве од 1,2 милијарде динара, као и недовољан степен реализације планираног буџета у здравству, пољопривреди и капиталним улагањима у укупном износу од око четири милијарде динара.

Фото: Скупштина АП Војводине

Боровић: Кориснији на пленарној седници него да бојкотујем

Посланик Демократске странке Ненад Боровић је уочи седнице изјавио новинарима да се налази под ударом страначке централе због одлуке да учествује у раду Скупштине Војводине.

– Мислим да је слобода избора и право на слободну реч и на критичку мисао право сваког посланика и мислим да сам грађанима Руме много кориснији на пленарној седници, него да је бојкотујем. Ја ћу остати доследан себи и бићу тамо где грађани очекују да будем, а не странка – рекао је Боровић.


Посланици Српске радикалне странке, иако су констатвали да је завршни рачун обиман, транспарентан и достављен у законском року нису га подржали. Како је шеф посланичке групе Ђурађ Јакшић рекао покрајинска власт је најавила велики економски и привредни процват и решење многих акутних проблема, али се ништа од тога није десило. Он је констатовао да је протекле године било пет милијарди динара више средстава него 2017. године, али да тај новац није на прави начин искоришћен за развој Војводине и превазилажење дугогодишњих проблема.

Одговарајући на критике опозиције због недовољног извршења буџета код Управе за капитална улагања председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да су сви капитални пројекти у 2016,  2017. и  2018. години су завршени. 

- То су пројекти за које су конкурисали локалне самоуправе на територији Аутономне покрајине Војводине и који су завршени и у физичком и финансијском смислу. – казао је Мировић. – Управа је на основу закључака Покрајинске владе одустала од два пројеката. То је изградња спортске хале у општини Нови Кнежевац из простог разлога што пројекат спортске хале није био предвиђен за одигравање утакмице по европским стандардима за већи број спортова.Како је навео други пројекат је на територији општине Нови Бечеј, а реч је о изградњи постројења за пијаћу воду.

Фото: Скупштина АП Војводине

- Општина је одустала од пројекта јер жели да промени технологију. У овом тренутку постоји трећи пројекат из 2019. године који је у фази застоја због појаве подземних вода. То је пројекат изградње спортско-рекреативне сале у општини Кула – навео је Мировић.

Посланик Павел Сурови је у својој дискусији рекао да завршни рачун буџета сведочи о успешности и ефикасности политике окупљања око пројеката Покрајинске владе.

- Све што је изнесено у експозеу председника Покрајинске владе Игора Мировића се остварује. Ова Покрајинска влада на челу са Српском напредном странком није лажно обећавала, реално је планирала амбициозне пројекте и тиме је направила јаку Војводину, доводећи у ред здравство, школство, привреду и пољопривреду, поштујући при том све своје грађане без разлике на националну припадност – рекао је Сурови и навео значајне пројекте који су реализовани у општинама у којима живе Словаци.

Он је између осталог навео изградњу пута између Бачког Петровца и Кулпина који је Покрајина финансирала са 100 милиона динара, затим уређење атарских путева за који је из покрајинске касе издвојено четири милиона динара. Финансијску подршку, како је Сурови рекао је добило и словачко народно позориште у Бачком Петровцу поводом стогодишњице присаједињења Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, подржани су и Дани Петровца, завршена је адаптација предшколске установе у Кулпину коју је Покрајина финансирала са 13 милиона динара и многи други пројекти важни за словачку националну заједницу.          

Е. Марјанов – А. Савановић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести