Завршен пројекат прекограничне сарадње Мађарска–Србија

 „Разнобојна сарадња” је један од пет стратешких пројеката, вредан 3,7 милиона евра, усмерен на унапређење културног туризма у пограничном подручју.
Završna onlajn konferencija „Raznobojna saradnja” u Medija centru Vojvodine  Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Завршна онлајн конференција „Разнобојна сарадња” у Медија центру Војводине Фото: Покрајинска влада

Данас је у Медија центру Војводине одржана завршна онлајн конференција поводом финализације Интеррег ИПА пројекта прекограничне сарадње између Мађарске и Србије.

 „Разнобојна сарадња” је један од пет стратешких пројеката, вредан 3,7 милиона евра, усмерен на унапређење културног туризма у пограничном подручју. Европске унија донирала је 80 одсто средстава, чиме су изграђени Мађарски културни центар на Палићу и Српски културни центар у Морахалому.

 Отварајући конференцију, помоћница секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосова Ендерић указала је на важност свих прекограничних пројеката које наша земља, а посебно Покрајина Војводина, остварује са суседном Републиком Мађарском.

 „Европска унија је суфинансирањем овог пројекта оснажила наше напоре да кроз процес територијалне и друштвене кохезије уклонимо културну дистанцу, изолованост и периферност овог пограничног подручја, а ефекти ће бити вишеструки”, поручила је Ендерићева. 

 Она је нагласила да је финализација пројекта значајан корак у оснаживању веза у том подручју и неговању добрих односа у овом делу Европе, те изузетна прилика да се културни и туристички живот грађана учини што садржајнијим и богатијим.

 Директорка Еврорегионалне развојне агенције ДКМТ Ана Естер Чокаши захвалила је на изузетној сарадњи и кооперативности свих партнера током трајања пројекта.

   „Надамо се да ће по завршетку панедемије вируса ковид 19 културни центри на Палићу и у Морахалуму наставити да окупљају и уједињују два народа, путем бројних културних,

позоришних, гастрономских и књижевних садржаја“, истакла је Чокашијева и најавила заједничке винске и гастрономске понуде две различите традиције у циљу боље промоције туристичких потецијала у овој пограничној области.

 

Конференцији су присуствовали и остали представници пројектних партнера: Агнеш Тот Гроф из Удружења за младе „Један за другог“ (Морахалом),  пројект менаџер из Суботице Тимеа Хорват и начелница Градске управе за културу Новог Сада Зорица Шијак.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести