Завршена начелна расправа у Скупштини, наставак седнице сутра

БЕОГРАД: Посланици су вечерас завршили начелну расправу о сету закона из области унутрашњих послова, а рад ће наставити у петак у 10 сати расправом о осталим тачкама дневног реда.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Посланици су током два дана разматрали у начелу предлоге измена закона о полицији, о јавном реду и миру, о безбедности саобраћаја, о странцима, о азилу и привременој заштити, о граничној контроли, о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова.

Такође, водила се расправа и о предлозима закона о националном ДНК регистру, о јединственом матичцном броју грађана, допунама Закона о држављанству, као и предлоге више међународних споразума.

Министар Стефановић рекао је да су то закони који ће допринети повећању безбедности грађана.

Говорећи о безбедности у саобраћају, Стефановић је рекао да је предвиђено да максимална дозвољена количина алкохола са 0,3 буде смањена на 0,2 промила у крви, али да се слаже с тим да би требало ићи ка “нултој толеранцији“ на алкохол.

То је, каже, посебно важно када је реч о младим возачима.

Одговарајући на критике да се пооштравањем казене политике и повећањем новчаних казни за поједине прекршаје “пуни буџет“, Стефановић је рекао да није ствар у пуњењу буџета, већ да се сачувају животи људи.

Такође, навео је да је унапређен рад полиције, између осталог и тиме што је 4.500 припадника полиције, Жандармерије и других служби добило нове униформе.

Изменама Закона о држављанству, грађанима ће бити омогућено да уверење о држављанству прибаве било где у Србији, без обзира на то где су уписани у евиденцију држављана.

Изменама Закона о јавном реду и миру предвиђене су веће казне за коришћење пиротехничких средстава, па ће онај ко паљењем пиротехничких производа нарушава јавни ред и мир или угрожава сигурност грађана, казнити новчаном казном од 50.000 до 100.000 динара, или са 40 до 120 сати рада у јавном интересу. 

Образлажући Предлог закона о ДНК регистру, Стефановић је навео да је предвиђено увођење таквог регистра за потребе вођења кривичног поступка и расветљавање кривичних дела, као и за утврђивање идентитета несталих или непознатих особа.

Идентификација особа по основу ДНК вештачења сматра се најефикаснијом техником за идентификацију особа, а незаменљива је приликом расветљавања и доказивања насилничких кривичних дела, подвукао је министар.

Део опозиције имао је замерке на тај предлог закона, тврдњом да се њиме крше људска права, те да исто третира ДНК жртава и осумњичених.    

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести