Најсавременија опрема стиже у војвођанске болнице

НОВИ САД: Болнице и здравствене установе су јуче у холу Покрајинске владе добиле уговоре вредне милијарду динара од Покрајинске владе за суфинансирање и финансирање медицинске и немедицинске опреме неопходне за њихов рад.
zdravstvo dodela sredstava foto jelena ivanovic
Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

Председник Покрајинске владе Игор Мировић доделу уговора искористио је да отворено поразговара с представницима болница о раду у протекле две године, као и проблемима с којима се носе.

По његовим речима, додела уговора представља круну двогодишњег рада у здравству. Уговори су вредни милијарду динара, и њима ће бити обезбеђени најсавременији дијагностички апарати, чиме ће бити подигнут стандард у дијагностици, јер је жеља ове владе да све регионалне болнице имају најновије ЦТ апарате, који су последњи пут набаљени пре 10-15 година, а негде и раније, и дијагностика на тако старим апаратима није поуздана, прецизна.

„Друга важна ствар је да ће Војводина, након реализације тих уговора, имати дијагностику на магнетним резонанцама, током лета ће бити пуштена у рад магнетна резонанца у оквиру Дечје болнице, а имаћемо најмодерније уређаје за потребе пре свега института и клиника у Клиничком центру Војводине“, напоменуо је Мировић: „Већ је реализована инвестиција везана за ангио-сале и 740 људи је прошло интервенцију кроз три ангио-сале у Суботици, Сомбору и Зрењанину, што значи да је Институт у Сремској Каменици био растерећен за 740 прегледа.“

По његовим речима, круна њиховог рада и улагања у здравствени систем мора бити почетак изградње Б и Ц блока у Клиничком центру Војводине у Новом Саду, а Клинички центар у Београду је непосредно пред потписивањем уговора, те је следећи на реду Клинички центар Војводине.

„Морамо се борити да до краја ове године, а најкасније почетком следеће, у својим рукама имамо уговор за изградњу Б и Ц блока и додатних 30.000 квадратних метара, као и 400 лежајева у нашој најзначајнијој установи, која ће паралелно с изградњом добити и нову дијагностичку опрему“, истакао је Мировић.

Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

Како је додао, упоредо с тим, ради се на бројним инвестицијама у оквиру клиника Клиничког центра: за ортопедију, за неурологију, за инфективне болести, у току је и потпуна реконструкција Клинике за интерне болести, као и у свим регионалним болницама – инвестиције које би требало да буду реализоване до краја године.

„Радимо на свеобухватној реконструкцији болнице у Суботици, Сомбору, Сремској Митровици, у којима ћемо или сами или заједно с Канцеларијом за јавна улагања РС, да објекте у које се није улагало 30-40 година, уведемо у оквире савременог стандарда. Све време издвајали смо новац да сви дијагностички апарати функционишу, а у овом тренутку не ради само рендген-апарат у Зрењанину. Нове здравствене методе које су уведене у протекле две године у Војводини су такође веома важне, а о томе се стидљиво говори, иако то показује да знање и искуство које постоји у развијенијим земљама, нама јесте доступно. Данас смо на половини пута, замислили смо да у наредне две до три године реконструишемо све регионалне болнице у Војводини, затим изградњу Б и Ц блока, најсавременију дијагностику, али и да у значајној мери помогнемо примарну здравствену заштиту, као што је нови објекат Хитне медицинске помоћи у Новом Саду, који је отворен пре неколико дана, али и да помогнемо клиникама и институтима да унапреде здравствене процедуре и да за годину или две, када се окупимо, тај план испунимо у највећој могућој мери“, казао је Мировић.

Додао је да се неће више поновити ситуација да су пацијенти из Војводине, због акцелератора, путовали за Кладово јер Институт у Сремској Каменици није имао апарате.

Морамо се борити да до краја ове године, а најкасније почетком следеће, у својим рукама имамо уговор за изградњу Б и Ц блока КЦВ и додатних 30.000 квадратних метара, као и 400 лежајева

Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић казао је да смо на почетку године били сведоци уручивања уговора највећег по своти коју су Покрајинска влада и Секретеријат за здравство доделио здравственим установама за набавку медицинске опреме. То су били уговори вредни 400 милиона динара, и највећим делом су већ реализовани, а опрема је већ у болницама.

„Четири месеца након тога, лествицу подижемо 2,5 пута. Милијарда динара опредељена је овим конкурсом здравственим установама секундарног и терцијалног нивоа здравствене заштите у Војводини и ускоро ће наше болнице имати најсавременије, најновије ЦТ апарате, магнетне резонанце, велики број ендоскопских хируршких уређаја, дијагностичких уређаја...“, истакао је др Гојковић.

Др Гојковић је напоменуо да посебну захвалност дугујемо председнику Покрајинске владе, који је препознао колико је здравство значајан сегмент, са жељом да следећи конкурс који буде расписан буде финансијски још већи.

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

 

За КЦВ пола милијарде динара за најновију опрему

В. д. директора Клиничког центра Војводине проф. др Петар Сланкаменац каже да ће новцем који су добили од Покрајинске владе направити капитална улагања и набавити најсавременију опрему.

Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

„У Клиничком центру Војводине сам у различитим моделитетима 33 године и ово је први пут да се тако велика инвестиција одређује за набавку опреме, и само опремање Клиничког центра“, истакао је Сланкаменац: „С новом магнетном резонанцом високе резолуције, два нова скенера, више ултразвучних апарата, више лапароскопских инструмената за ендоскопске интервенције, интервенције „бескрвне методе”, али и много друге опреме, први пут имамо велика улагања у дигитализацију целокупног система. Нажалост, КЦВ није имао дигитални систем увезаности између појединих клиника.“

Сланкаменац истиче да се улаже у цело здравство Војводине, као, на пример, у болнице у Вршцу или Сенти које до сада нису имали ЦТ апарате, дакле неће се само заменити стара опрема новом него ће се и купити тамо где није ни постојала.. Сланкаменац наглашава да је сам став за улагање у здравство велико охрабрење свима, а информација да је први пут за 30 година купљен нов сет хируршких инструмената за КЦВ, много говори о односу према здравству.

 

Панчево: Нови рендген-апарат

Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

Директор болнице у Панчеву др Слободан Овука каже да су на овом конкурсу добили 30 милиона динара, а највише новца биће уложено у набавку новог дигиталног рендген-апарата.

„Имамо два рендген-апарата из 1974. године која су на ивици нормалног рада. Купићемо и аспиратор за интензивну негу, као и нови апарат за анестезију, и хируршки инструментаријум вредан седам милиона динара јер је садашњи такође стар неколико деценија. Купићемо и један стерилизатор за Очно одељење. На наредном конкурсу тражићемо новац за нови скенер, што је горући проблем, а потребно нам је још неколико ултразвучних апарата“, каже Овука.

 

Кикинда: Ултразвукови и ЦТ

Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

Директор болнице у Кикинди др Мирко Стојисављевић каже да су добили 26 милиона динара на конкурсу за набавку опреме која им је заиста неопходна.

„Купићемо кардиолошки ултразвук, затим ултразвук за радиологију, апарат за скидање полипа, сто за ортопедију и лампе за хируршку салу. То је доста озбиљна инвестиција за нашу болницу, а неопходан нам је још ЦТ и набавка је у току, и такође циклоергометар да бисмо заокружили набавку нове опреме. Набавка ЦТ је услов за кикиндску болницу за отварање јединице за мождани удар, то је велика ствар за пацијенте јер ће спасти велики проценат људи од инвалидности“, напоменуо је Стојисављевић.

 

Возило за прикупљање крви

Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

В. д. директора Завода за трансфузију крви Војводине др Сања Богдановић каже ће новцем Покрајине купити наменско возило за прикупљање крви по целој Војводини, са четири столице за даваоце и пет места за чланове теренске екипе, имајући у виду да је ова година прелазна и Завод мора да до краја године преузме прикупљену крв из целе покрајине у складу са новим Законом о трансфузијској медицини.

„Добровољно давалаштво је у Војводини добро развијено, али увек може бити боље и надамо се да ћемо применом тог возила добити довољан број јединица крви да би пацијенти из целе Војводине имали довољне количине за лечење и да крв чека пацијента, а не обрнуто“, казала је Богдановић. Наменско возило је вредно 45 милиона динара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести