Зекић: Оставите РЕМ на миру

БЕОГРАД: Оставите нас на миру, поручила је данас представница  Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Оливера Зекић, на састанку у Скупштини који је организовао Одбор за културу и информисање на тему "Прецизирање појма заступљености без дискриминације свих политичких субјеката у току изборне кампање".
1
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Зекић је рекла да је Србија друштво које се куне у независне институције, а онда дозволи да независна институција коју нападају сви, од власника телевизије, преко министара, до опозиције, буде провучена кроз медијско и твитер блато, уз захтев да постане нека врста комесара који ће, између осталог, одредити ко може, а ко не да победи на изборима.

"И ако нешто данас са овог места имамо да поручимо, онда је то управо оставите нас на миру и хајде да коначно сви научимо неколико елементарних ствари", поручила је Зекић.

Она је подсетила на "нападе" на РЕМ и изразила незадовољство што се састанку нису одазвали представници странака који су износили свој став и суд о тој институцији.

Између осталог, додала је и да ће РЕМ наставити да буде независна институција, као и да су прихватили све препоруке Владе Србије и правилник о раду Јавних медијских сервиса за време изборне кампање.

Данашњем састанку су присуствовали представници власти и опозиције, без Савеза за Србију (СзС), представници ОЕБС и ОДИХР и представници електронских медија, телевизија са националним фреквенцијама и ТВ Н1.

Састанак је отворио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је рекао да је Влада 30. августа ове године формирала радну групу са ОЕБС, како би пратили примену свих препорука да би избори 2020. године били бољи.

Он је навео да су прописе који су донети кроз законе до 2012. године променили "веома мало".

"Сматрали смо да постоји простор да се унапреди стање, да се закони побољшају и да сет препорука које Влада доноси учини да учесници изборног процеса имају још боље услове, равномернију и још бољу заступљеност", рекао је Стефановић.

Додао је и да се један део препорука може применити већ сада, а део ће морати да унапређују.

"Ово није процес који се завршава изборима 2020. године. Наша тенденција и тежња је да изборне услове стално прилагођавамо и унапређујемо, како би грађани Србије могли да имају најнапредније изборне услове у стандардима најразвијенијих земаља Европе", рекао је Стефановић, који је убрзо потом напустио састанак.

Председавајући састанка, председник Одбора за културу и информисање Мирко Крлић, ограничио је излагање учесника на пет минута, уз могућност реплицирања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести