Зеленовићеве присталице закон још увек везује за чланство у ГИК

Градска изборна комисија Шабац одржала је синоћ седницу, којој нису присуствовали чланови који подржавају бившег градоначелника Небојшу Зеленовића, тврдећи да су поднели оставке.
zelenovic01-tanjug-dragan-kujundzic
Фото: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Међутим, како се сазнаје у комисији, они су по закону и даље чланови комисије, јер сагласно одредбма Закона о локалној самоуправи и Закона о локалним изборима, орган који је именовао чланове у обавези је и да их разреши, а то је скупштина града, која то није учинила.

Зато је, кажу стручњаци, синоћња седница апсолутно валидна и све одлуке које су на њој донете имају пун правни капацитет. Наиме, како је саопштено из Градске изборне комисије Шабац, на основу решења скупштине града Шапца, објављеног у Сл.листу града Шапца и општине Богатић, Владимирци и Коцељева од 07.03.2020.године, именовани су чланови изборне комисије града Шапца у сталном саставу, који су сагласно одредбама Закона о локалним изборима за свој рад одговорни органу који их је именовао.

У конкретном случају шест чланаова ГИК у сталном саставу и и четири у проширеном поднели су оставке скупштини града Шапца на место чланова Градске изборне. Сагласно одредбма Закона о локалној самоуправи и Закона о локланим изборима, орган који је именовао чланове у обавези је и да их разреши. Како се то није десило, наведена лица су и даље чланови Градске изборне комисије, све док их скупштина града не разреши дужности члана Градске изборне комисије.

С тим у вези 6 чланова из сталног и 4 из проширеног састава позвани су телефонским путем од стране председавајућег ГИК на седницу која је синоћ била одржана у просторијама градске управе града Шапца, са почетком у 22 часа, али се исти нису одазвали односно нису приступили, због чега је седница одржана са преосталих 11 чланова, колико је и потребно за кворум.

У погледу представника подносиоца изборне листе испред "Руске странке" , Управни суд се изјаснио својом пресудом од 30.09.2020.године, где је захтев Руске странке да уместо Лидије Веселиновић, члана Комисије у проширеном саставу буде друго лице, одбацио као неблаговремен.

Именованом члану је престала функција члана по сили закона, обзиром да је иста била и кандидат за одборника. Имајући у виду да се ради о сметњи која је везана за личност члана а не за право странке да предложи свог представника у ГИК, Руска странка је на основу пресуде, преклудирана у свом праву да предложи новог члана, али се то ни у ком случају не односи на право заменика тог члана да присуствује седницама и учествује у одлучивању, што јасно произилази како из самог захтева Руске странке, тако и из пресуде Управног суда, објашњено је у саопштењу које је је потписао  председавајући изборне комисије града Шапца Борис Туменко.

Србија данас

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести