Земанова два аргумента за повлачење признања Косова

ПРАГ: Чешки председник Милош Земан, који је у Београду изјавио да намерава да покрене питање о могућности да Праг повуче признање Косова, за чешке медије каже да ће за то имати два аргумента - истраге које се воде пред Специјалним судом против косовских званичника и то што је Доњи дом парламента својевремено сугерисао да се не признаје независност КиМ.
milos zeman
Фото: Танјуг/ Председништво Србије

Он је на крају посете Србији рекао да је његов став о Косову одавно познат и да не представља изненађење.

Земан је подсетио да је Доњи дом чешког парламента усвојио резолуцију у којој се тражи да влада не призна Косово, али се влада, на чијем је челу био Мирек Тополанек оглушила о ту резолуцију.

Његов други аргумент тиче се истрага о ратним злочинима које се воде против косовских политичара на власти, почев од премијера.

"То је, сложићете се, ипак различито од истрага за привредни криминал".

"На састанку са званичницима за уставна питања, којих има четворо, покушаћу да изнесем те аргументе. Било да успем или не - то је живот", каже Земан, а преноси ЧТК.

Он је, такође, рекао да није позвао косовског председника Хашима Тачија на самит лидера Вишеградске групе и Западног Балкана, док председника Србије Александра Вучића јесте.

Упитан да ли би се ствари промениле ако би демократске снаге, неоптерећене прошлошћу, победиле на предстојећим парламентарним изборима на Косову, Земан каже да наравно би, али да не треба бити толико оптимистичан да ће се тако нешто и десити.

"Нажалост, демократске снаге на Косову су веома слабо заступљене", закључио је он.

Такође он каже да би волео да дође до помирења између косовских Албанца и Срба.

"Али, једно су жеље, а друго чињенице", рекао је Земан и подсетио на таксе које је Приштина увела на робу из Србије.

"То, дефинитвно, нису кораци у правцу компромиса", закључио је Земан.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести