Женева: Гојковић учествује на састанку ИПУ

ЖЕНЕВА:  Председница Скупштине Србије Маја Гојковић учествује данас на састанку у формату квинтета, Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Женеви, а поводом Међународног дана парламентаризма.
Maja Gojković učestvuje na sastanku IPU  Foto: Tanjug/video
Фото: Маја Гојковић учествује на састанку ИПУ Фото: Танјуг/видео

Овакав састанак се одржава први пут у историји ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације, а окупиће руководство ИПУ, председнике парламената који су председавали ИПУ и Србије, као домаћина предстојеће скупштине ове организације.

Како се наводи у саопштењу Народне скупштине, на састанку у Женеви ће се разговарати о значају оснивачких вредности ИПУ и парламентарне дипломатије, о постигнутим резултатима на претходнм скупштинама, као и о предстојећим активностима.

Гојковић је указала да је ово важан историјски тренутак за ИПУ, јер се први пут одржава састанак квинтета и то на Међународни дан парламентаризма, а истовремено се обележава и 130. година постојања ове најстарије међународне парламентарне организације, као подсећање на први састанак тадашње Интерпарламентарне конференције у Паризу 1889.године.

Истакла је да је Србија поносна што ће се предстојећа 141. скупштина ИПУ одржати у Београду и то у овој години значајног јубилеја и позвала све парламентарце да у октобру од 13 до 17 дођу у Србију.

Гојковић је нагласила да ће се као председница парламента, који ће бити домаћин предстојећег заседања, фокусирати на то како скупштина у Београду може да допринесе развоју парламентаризма и раду ИПУ у будућности, као и да ће то бити одлична прилика да се чују различита мишљења и предлози на тему генералне дебате .

Днашњем састанку, пиред Гојковићеве, учествују председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко, која је председавала 137. Скупштине ИПУ у Санкт Петербургу, председник Савета Шура Катара Ахмед бин Абдулах Заид Ал Махмуд, председавајући 140. Скупштине ИПУ у Дохи, председница ИПУ Габријела Куевас Барон и генерални секретар организације Мартин Чангонг.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести