Зидојче цајтунг: Брнабић је политичарка, али зна и другу страну

БОН: Немачки Зидојче цајтунг описао је премијерку Србије Ану Брнабић као "политичарку која познаје и другу страну" јер је довољно дуго радила у приватном сектору.
brnabic, tanjug
Фото: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Лист је навео да је њено најважније тежиште у Београду, откако је у јуну 2017. године изабрана за српску премијерку, дигитализација српске управе, дигитално васпитање чак и сасвим малих ђака у основној школи, једноставнија и бржа бирократија, преноси Дојче веле.

"Утолико се она добро уклапа у овај дискусиони кружок: ако политика и привреда треба да заједно раде на компликованим проблемима нашег времена, онда је добро да о томе разговарају врло различити људи. Добро је и ако су ту људи попут српске премијерке, који размишљају више у категоријама заједничког него супротстављеног, јер су навикнути да мењају перспективе", наводи лист.

Лист цитира Брнабић, која, како се наводи, долази из земље која ових година прави велике скокове после великих конфликата протеклих деценија, а која је рекла да је Немачка за Србију велики проблем јер тамо одлазе најбољи људи из Србије.

"С друге стране, немачке фирме запошљавају и у Србији 60.000 људи и то од седам милиона становника. Што је Немачка јача, ми смо срећнији", цитирао је немачки лист Брнабић.

Немачки лист наводи и да Брнабић, која код куће "седи између много столица", каже да има локалне и глобалне изазове.

"Када је земља продубила разговоре о споразуму о слободној трговини са Евроазијском унијом коју предводи Русија, Брисел је био скептичан. Српкиња не разуме узбуђење - за њу је важно имати партнерства у читавом свету. Свет је у преломној фази, с тим и она мора да изађе на крај", наводи Зидојче цајтунг.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести