Жигманов: Наш улазак у Владу смањио би тензије на релацији Београд-Загреб

БЕОГРАД: Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов изјавио је данас да је та странка озбиљно схватила могућност да представници хрватске заједнице учествују у власти у Србији и оценио да би то довело до смиривања тензија између Београда и Загреба.
Tomislav Žigmanov
Фото: Танјуг/видео

Жигманов је у интервјуу за "Блиц" навео да је та странка спремна да разговара о учешћу у власти, али да о томе још није било конкретнијих разговора, као и да о њиховом евентуалном учешћу у влади треба да одлуче они који су победили на изборима.

"Хоћемо бити учесници у политикама које ће водити Србију у европске интеграције, оснаживати владавину права, придоносити раду независних институција, омогућити интегрисање припадника хрватске заједнице у српско друштво на равноправнији начин, имати позитивни приступ нормализацији и развоју хрватско-српских односа", казао је Жигманов.

Навео је да је та странка посебно заинтересована за наставак решавања отворених питања Хрвата у Србији, од њихове интеграције у српско друштво, до изградње позитивних политика признања, које се односе на излазак државних структура из подршке изградњи тзв. буњевачке нације.

На питање за која министарства су заинтересовани и где би њихов допринос био највећи, Жигманов наводи да још увек није било конкретних разговора о томе, али да су највише заинтересовани за она која се тичу културе, образовања, људских и мањинских права, те пољопривреде, екологије и европских интеграција.

Жигманов истиче да би та странка уласком у владу допринела смањењу тензија на релацији Србија- Хрватска и наводи да проблеми у односима две земље сежу далеко у прошлост- од прилика у Краљевини СХС и Краљевини Југославији и последицама ратова 90-их.

"Од најосетљивијег питања потраге за несталима и односа према учињеним злочинима, преко граница и сукцесија, па до друштвеног положаја Хрвата у Србији и Срба у Хрватској", каже Жигманов.

На питање да ли би чешће међусобне посете руководстава две зермље довеле до релаксација односа и да ли је реално да хрватски званичници ускоро дођу у Београд или да Вучић оде у Загреб, Жигманов истиче да посете државног врха нису гаранција за напредовање у односима, те да није реално да се такви сусрети ускоро реализују.

"Свакако би Хрватима у Србији то било од велике важности, јер би велики терет нелагода и наметнута кривња које подносе због, често екстремних негативних садржаја у јавности, био знатно смањен", закључио је Жигманов.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести