Жофре: Подршка ЕК Србији да отвори два кластера

БЕОГРАД: Шеф делегације Европске уније у Србији Емануел Жофре изјавио је данас да Европска комисја пружа подршку Србији да отвори два кластера и додао да је та одлука донета на основу извештаја који је искрена процена стања, базирана на чињеницама.
zofre
Фото: srbija.gov.rs

"Битно је истаћи подршку Србији у циљу и амбицији да отвори два кластера - три и четири, а на земљама чланицама је да донесу одлуку о њиховом отварању, али Комисија даје подршку томе", рекао је Жофре на конференцији за новинаре у Влади Србије поводом извештаја Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција, а на којој су говориле и премијерка Ана Брнабић и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Жофре је нагласио да је важно да Србија настави да спроводи реформе у области владавине права, борбе противи корупције, слободе медија, слободе изражавања...

"Комисија ће наставити да прати стање владавине права и динамику дијалога са Косовом и то ће утврдити даљи темпо у процесу приступања", рекао је Жофре.

Навео је да је извештај који прави Европска комисија искрена процена стања која се базира на чињеницама прикупљеним од Владе Србије, земаља чланица, а да садржи и сопствене процене, процене организација цивилног друштва, све са циљем да се истакне напредак на путу ка ЕУ и означи где је потребно уложити додатни напор.

Нагласио је да је сада важно да се извештај ЕК представи свима, влади, скупштини, свим актерима заинтересованим за пут Србије ка ЕУ.

"Извештај се објављује након Самита на Брду код Крања и посете председнице ЕК региону и зато имамо посебан замах где желимо да истакнемо и промовишемо напредак у процесу проширења", рекао је Жофре и нагласио да је добра вест то што је Србија прихватила нову методологију.

"Овај годишњи извештај о Србији одражава шта све треба да се уради како би Србија ускладила законодавство са ЕУ, али бележи и повећани број реформи које је Влада Србија постигла, нпр. иницијативе које је Влада Србије покренула као што је уставна реформа за јачање независности превосуђа, ревизија кодекса понашања Народне Скупштине и прихватање препорука ГРЕКО и почетак њиховог спровођења", рекао је он.

Додао је да је важно и то што се влада ангажовала на примени препорука за унапређење изборног оквира, да постоје мере за заштиту новинара.

"Нешто је урађено, али још требе да се уради за безбедност новинара, мада су константовани и напади на њих", рекао је Жофре и додао да су то све напори који треба да се појачају.

Имаћемо и конкретне резултате ако се преточе у законодавство и примене мере, рекао је Жофре.

Примена препорука које се односе на изборе је, како каже, важан апсекат, који мора и даље да се примењује као и мере дефинисане у међустраначком дијалогу.

"Волели бисмо да видимо у Скупштни мање запаљивог говора, мање напада на оне које изражавају другачије политичко мишљење, више рада на тему друштва", рекао је он и навео да је добро што постоји ново Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог које је започело низ дијалога.

Жофре је нагласио да свакако може доста да се уради да би се створило окружење погодно за цивилно друштво.

Нагласио је да је у току реформа јавне управе, али и да ту треба да се учине додатни напори укључујући смањење броја вд стања.

Према његовим речима, у области борбе против организованог криминала мора да се види напредак као и конкретни резултати у истрагама, процесуирањима и осуђујућим пресудама.

Навео је да у области слободе изражавања постоји медијска стратегија и њен акциони план који мора да се спроведе у складу са духом саме стратегије.

Када је реч о ратним злочинима, ту је, наводи, нова стратегија и прилика да Србија обавезу преточи у дела, да се бори против некажњивости и да убрза темпо којим се реализују истраге и оптужнице као и доношење одлука о решавању случајева са БиХ и то је, каже, констатовано у извештају.

На тему економске ситуације Жофре је рекао да је Србија умерено припремљена и да развија функционалну тржишну економију.

Влада је показала отпорност пред кризом и забележила је тек благи пад БДП у односу на пројекције, захваљући "снажном замаху пре кризе и вођеној фискалној политици", оценио је.

"ЕУ ће наставити да подржава Србију на европском путу, ту смо заједно да радимо са Владом Србије и да јој упутимо и техничку помоћ", рекао је Жофре и подсетио да је Србији већ упућено 200 милиона бесповратне помоћи.

Имамо и значајне зајмове, радимо у Делегацији ЕУ на 300 пројеката у 13 различитих области заједно са Владом Србије, додао је.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести