Зрењанин не размишља о имену града, већ о великим инвестицијама

Нацрт новог статута града је, као и до сада, прописао да се на референдуму, као једном од облика непосредног учешћа грађана у доношењу одлука важних за функционисање локалне заједнице, одлучује о свим питањима која су од општег интереса, што свакако подразумева и промену назива града, саопштио је  Град Зрењанин.
д
Фото: Dnevnik.rs

Локална самоуправа је реаговала на инсинуације које су се последњих дана појавиле на друштвеним мрежама и у појединим медијима, а у којима се тврди да се новим статутом града укида право грађана на референдум, и то не само по питању промене имена града, него уопште. То су последњих дана тврдила поједина удружења и неке опозиционе политичке партије, што је из локалне самоуправе оштро демантовано.

Тим поводом огласио се и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, који је поручио да тренутно не размишља о промени имена града јер је у току реализација великих пројеката у зрењанинским индустријским зонама и на обилазници.

Новим статутом града, између осталог, регулисани су и начини партиципирања грађана у доношењу одлука важних за функционисање града, односно заједнице

– Заједно с државом радимо на великим инфраструктурним пројектима, пре свега на брзом путу до Новог Сада и пуном профилу ауто-пута до Београда – нагласио је Јањић. – Решавамо и вишедеценијски проблем пијаће воде у нашем граду. Зрењанин је град с највећим порастом процента броја запослених у држави. Све претходно наведено јасно указује на то да смо посвећени озбиљним стварима и да немамо времена да се бавимо неистинама и инсинуацијама које пласирају неки лолакни портали и поједина удружења.

Из локалне самоуправе поручују да је Нацрт статута града Зрењанина још раније дат на увид јавности и да је постављен на сајту Града Зрењанина. Тај нацрт је на јавној расправи до 13. децембра, а новим статутом, између осталог, регулисани су и начини партиципирања грађана у доношењу одлука важних за функционисање града, односно заједнице.

Фото: Dnevnik.rs

Заједно с државом радимо на великим инфраструктурним пројектима, решавамо и вишедеценијски проблем пијаће воде у нашем граду, а  Зрењанин је град с највећим порастом процента броја запослених у држави (Чедомир Јањић, градоначелник)

Како је предвиђено статутом, грађани могу поднети иницијативу за решавање неког од важних проблема. Иницијатива се узима у разматрање уколико ју је поднело најмање пет одсто од укупног броја грађана с бирачким правом. Инситутуција учешћа грађана је свакако и збор, који може сазвати најмање 50 грађана с територије на којој се збор сазива и најмање четвртина одборника.


Процедура

„Након спроведеног референдума, Скупштина града је, у складу са Законом о територијалној организацији и Статутом града, надлежна само да да мишљење на предлог за промену назива града и да га, с мишљењем надлежног органа Покрајине, упути Народној скупштини која је, сагласно одредбама поменутог закона, једина надлежна да одлучи о промени назива постојећег насељеног места”, наводи се у саопштењу Града Зрењанина.


Занимљива је институција референдума. Референдум може расписати Скупштина града. Иницијативу може поднети најмање десет одсто од укупног броја грађана који имају бирачко право. Референдум је успео уколико на њега изађе више од половине уписаних бирача, а за референдумско питање гласа више од половине изашлих. Одлуке које се донесу на референдуму, обавезујуће су и не могу се мењати у наредну годину дана.

Референдум се може расписати и на делу градске територије, уколико је у питању неки проблем који тишти грађане само у том делу града.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести