ЗСО није претња или хир,већ потреба и међународна обавеза

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Одборници десет општина са српском већином на Косову и Метохији осудили су данас насилно понашање специјалних јединица косовске полиције и истакли да, ако власти у Приштини не испуне своје обавезе из Бриселског споразума до 20. априла, планирају сами да формирају Заједницу српских општина. 
Sastank u Kosovskoj Mitrovici Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Министар за локалну самоуправу у косовској влади Иван Тодосијевиц поруцио је Србима на КиМ да буду уверени да це наша држава Србија да им помогне "и да це Бог помоци, јер су правда и право на нашој страни". "Пет година од како се Бриселски споразум не спроводи, колико ми тражимо да се формира ЗСО. ЗСО је за нас крвно политицко питање", рекао је Тодосијевић. 

Он је подсетио да је ЗСО медународна обавеза, а не хир Срба. "Медутим запад и Приштина нису спремни да је формирају, а ЗСО се, нажалост, и данас користи за уцењивање Србије и Београда", рекао је он. "Уколико запад и Приштина не желе да формирају ЗСО, имамо потпуно легитимно право да сами узмемо судбину у наше руке и сами формирамо ЗСО. Да сами одлуцујемо о нашим животима", подвукао је Тодосијевиц. 

Срби су, додао је, одлуцни и поред притисака из Приштине и ЕУ. "Чули смо да ће да нас хапсе. Нека нас хапсе, ако могу све нас. Ми смо опредељени за мир, наш став дијалог разговор и мир", рекао је Тодосијевић. Он је критиковао што представници ЕУ нису дошли на овај скуп. 

Састанку присуствују представници свих десет општина са вецинским српским становништвом - градонацелници Клокота Божидар Дејановиц, Партеша Драган Петковиц, Новог Брда Светислав Ивановиц, Штрпца Братислав Николиц и Ранилуга Владица Аритоновиц. 

Ту су и градонацелници Грацанице Срдан Поповиц, Лепосавица Зоран Тодиц, Косовске Митровице Горан Ракиц, Зубиног Потока Стеван Вуловиц и Звецана Вуцина Јанковић. 

На захтев председника Српске листе Горана Ракица састанак је симболицно поцео у 12.44 сати, у складу са Резолуцијом УН 12 44, и имаце само једну тацку дневног реда - политицко-безбедносну ситуацију на северу Косова и Метохије. 

Посланик Српске листе Игор Симић истакао је да су Срби можда погрешили што пре пет година нису кренули у процес формирања ЗСО, када је било јасно да то Приштина неће учинити. Указао је да је више од 40 амандмана за унапређнеје положаја Срба одбачено у скупштини Косова, и да је Српска листа покушала да се бори да се што већи број суанродника врати на своја огњишта, у чему због понашања власти у Приштини није постигнут успех. 

„Када се све то имамо у виду зашто би били у влади ? Зашто да Срби дају легитимитет одлукама које наносе штету српском народу? По први пут у задњих пет година имамо савезника у Београду. ПредседникАлександар Вучић по први пут жели да саслуша шта је то што ми предлажемо, а не каже шта је то што треба да радимо“, истакао је Симић. 

Рекао је да је, посебно после догађаја од пре два дана, потребно да Срби буду даље сабрани.„Желимо мир и дијалог. Хоћемо да дамо нови дух дијалогу. ЗСО је предвиђена једним међуанродним актом. А ви доносећи одлуку да сами формирано ЗСО, ако Приштина не уради ништа до 20.априла, нећете прекршити ниједан пропис“, објаснио је Симић. 

Посланици Српске листе, према његовим речима, поручују да ће бити снажна опозиција свим предлозима кососвке владе јер у овом тренутку она не ради у интересу Срба. 

Далибор Јевтић косовски министар за заједнице и повратак истакао је да је оно што се десило пре два дана овде не само да је кап која је прелила пуну часу незадовољства односа према свима нама, већ и кап која је у тој препуној чаши свима нама послала важну поруку – време је да као никада пре, сви Срби јединствено, без обзира на политичке различитости, размишљања јединствено и кренемо у оно што се зове демократска борба за достојанство, мир, за оно што је наш крајњи циљ -  да Срба на КиМ буде више. 

„Ниједна борба није лака, али када неко на онако бруталан начин удари на мир, а ми смо дошли у поендељак да разговармао о миру, показује да ће учинити све да до мира не дође. Нашим јединством као највећом снагом, даћемо одговор да не одустајемо и да се нећемо предавати никада“, нагласио је он. 

Јевтић је истакао да постоји јединство Срба са целог Косова и Метохије. 

Захваљујући председнику Вучићу на добијеној подршци критиковао је опозицију у Србији, која се, како је рекао, дрзнула да на ову несрећу коментарише на непристојан начин, те упутио питање да ли имају и мали осећања и разумевања за услове у којима живе Срби у покрајини. 

„И њима ће наша јединствена порука са овог скупа бити најбољи могући одговор на те њихове непристојне коментаре“, нагласио је Јевтић. 

Указао је да се Српска листа одлучила да се повуче из косовске владе, јер је то била једина могућа одлука у овом тренутку, и најављује да њени посланици неће ћутати, већ ће тражити одговорност за оно што је учињено. „Тражићу одговорност и од њих, али и представника међународне заједнице. Свим Србима шаљем поруку да остану мирни и да се не боје. Колико год нас буду нападали бићемо све снажнији и јачи“, уверен је он. 

Шеф Српске листе и градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић затражио је најпре да се аплаузом поздраве јунаци који су брутално пре два дана пребијени од стране „нинџа корњача“ само зато што су Срби. Рекао је да су насрнули на људе који су се састали јер су желели да дају допринос решавању Гордијевох чвора, и помогну председнику Србије у потрази за трајним решењем. 

Ракић је казао да су министри и псоланции Српске листе дали све од себе да омогуће останак и опстанак Срба, те су ушли у владу како би урадили нестсо у корист својих грађана, али пошто то није било могхуће повалче се из владе. 

„Као апсолутни предтсавник српског народа на КиМ Српска лиса не види ниједан разлог да учетсвује даље у влади. Понашаће се у складу са интересима српског народа, јер коалиција више не постоји“, подвукао је он. Ракић је казао да је Српска листа одлучила да, ако Приштина то не учини, формира ЗСО. 

„То је обавеза Приштине и Брисела. ЗСО није уперена против било кога, биће институција и сервис грађана, и то свих грађана на Косову и Метохији“, нагласио је он преневши поруку председника Србије да неће дозволити никакве нове Олује и Бљесак. 

Навео је да је једна од разлога што је акција поксусаја окупације севера Косова прекинута била интервенција председника Вучића, те додао да је план био да се север окупира и Марко Ђурић држи у пртвору 30 дана. Поновио је позив Србима да не учествују у војсци Косова, јер је план Приштине да „удари брат на брата“: 

„Не пристајте да будете њихови јаничари“, казао је Ракић. 

Помоћник директора Канцелације за КиМ Петар Петковић истакао је да је дошао тренутак када је потребно да се сви ујединимо, када треба бити храбар и одлучан, када повлачење и узмицање није опција

„Ово су дани када су храброст и одлучност чин одговорности и према сопственим животима и будућим генерацијама, али и према нашем трајном опредлејењу да сачувамо мир, који је свима преко потребан. Председник Србије и Влада подржали су одлуку Српске листе да напусти косовску владу и да отпочне са процесом формирања ЗСО“, објаснио је он. 

Петковић је нагласио да је то тешка, али једино исправна одлука, која ће бити донета у Митровачком двору. 

„Српска листа учиниће да ово место постане симбол одбране достојанства и части српског народа, а не да постане симбл пораза и понижења, како су желели они који су пре 48 сати послали хорде албанских терориста да упадну на ово место и брутално изврше напад и насиље над учесницима унутаршњег дијалога и ухапсе Марка Ðурића, чија је жртва постала насветјији пример и инспирација за све нас да се још чвршће и снажније боримо за наицоналне интересе“, рекао је он. 

Петковић је додао да оптужбе за исхитреност и једностраност која ће се чути поводом одлуке Спске листе неће дићи само од стране Албанаца и оних који их подржавају, већ и дела политичара у Београду који неће и не умеју да поглеђау и сагледају шта се све дешава на простору КиМ, који су неосетљиви за проблеме и страх који Срби овде преживлајате сваког дана. 

„Да ли сте ви непромишљени авантуристи када сте одлучили да формиате ЗСО, када они који су одговорни за то пре пет година не чине. Нисте нити можете да будете. У вашој одлуци не постоји ништа што је једнострано. Једнострана је одлука оних који су ресили да суспендују формиање ЗСО“, уверен је он. 

Петковић је истакао да Срби већ пет година инсистирају и траже формирање ЗСО зарад мира, стабилности у целом региону, али на то није било никаквог одговора, нити конкретног потеза. 

„Нису хтели да нас чују пет година и због тога ће српски народ сам кренути у формирање онога што је договорнео пре пет година у Бриселу. На тај анчин ћемо да одбранимо интересе које смо изборили у Бриселу. На тај анчин ћемо сачувати и углед ЕУ која није била способна да свих ових година формира ЗСО. Већ дуго на нашу испружену руку Приштина одговара разним провокацијама, покушава да понизи Србе и Србију“, додао је он. 

Петковић је истакао да ако овде на КиМ многе уједињује мржња према срском народу, српски анрод уједињује братска љубав и јединствено које ће омогућити да победимо и изборимо се за живот достојан чвека и нашу слободу у покрајини. 

Закључци одборника 10 општина са КиМ

Одборници десет општина са српском већином на КиМ усвојили су данас једногласно закључке, којима најављују формирање ЗСО, ако Приштина не предузме конкретне кораке у наредне три недеље, захтевају кажњавање налогодаваца напада на учеснике унутрашњег дијалога пре два дана и траже од међународних мисија да повећају будност и превентивно делују у случају напада на припаднике српског народа. 

„Легални и легитимни представници српског народа општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток, Лепосавић, Грачаница, Ранилуг, Штрпце, Клокот, Ново Брдо и Партеш“ на заједничкој седници донели су закључак са три захтева. 

„Уколико Приштина не буде спремна да у наредне три недеље почне да ради на формирању ЗСО, српске општине и институције ће саме пцоцети формирање ЗСО, њених тела и институција. Ми смо спрмени да на стварању статта ЗСО радимо у сарадњи са Београдом у Приштином онако како је предвиђено споразмом“, наводи се у првој тачки. 

„Почетком рада на стварању ЗСО у том смислу сматрам искључиво јасно и јавно показану спремност да се на томе ради, не деклраративно, али и неузимајући у обзир одлуке уставног суда којима су поништена 22 од 23 принципа за оснивање ЗСО. Такав покушај да се на томе ради би за нас значио исто што и неформирање и у том случају бисмо, такође, започели њено формирање на начин предвиђен споразумом“, најављује се у закључцима из Митровице. 

Са састанка је упућен захтев да се налогодавци и извршиоци „терора над грађанима, представницима српског народа и медија од 26. марта најхитније процесуирају и казне, а министар унутрашњих послова и директор полиције поднесу оставке". 

Такође позвани су међународни представници присутни на овим просторима, пре свега КФОР и Еулекс да повећају будност и превентивно делују у случају напада на српски анрод и његове представнике у наредном периоду, јер је то обавеза која проистиче из њиховог мандата. 

„За свако ремећење мира и угрожавање имовине и живота наших грађана сматраћемо их одговорним“, поручују општине са српском већином. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести