Зукорлић и Мирчић о томе да ли је било геноцида у Сребреници

БЕОГРАД: Посланик Српске радикалне странке Милорад Мирчић и посланик Странке правде и помирења Муамер Зукорлић полемисали су током седнице Скупштине Србије и о томе да ли је у Сребреници било геноцида.
muamer zukorlic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Зукорлић је, између осталог, рекао да очекује од радикала који су, каже, показали своју храброст да говоре о томе што други не смеју и да као доказане партиоте буду “барјактари признања геноцида у Сребреници”.

То би могао да буде коренити заокрет, рекао је Зукорлић и додао да се ради о неспорним чињеницама, међутим, када се, каже, то гледа из Београда или неке друге тачке, онда то изгледа другачије.

“Ја сам у Сребреници био најмање десет пута. Имате фактографију, имена и презимена, нешто што је неспорно. Једино са чиме сам спреман да се сложим јесте ако треба да направимо и заједничку радну групу и научну и какву год да се дође до истине и чињеница. То је од интереса за оба народа и за одгој наших будућих генерација”, рекао је Зукорлић.

Како је рекао, однос према злу и злочину није само однос према другој страни, него према будућим генерацијама, “на којој матрици их школујемо и подижемо”. “То је нешто где би требало да имамо снаге за заједнички став”, напоменуо је Зукорлић.

Мирчић је одговорио да верује у Зукорлићеву добронамерност, те додао да није само посланик СПП био у Сребреници већ је, каже, био и некадашњи председник Србије Борис Тадић, али, додаје, то не оповргава чињенице које су изнесене од стране холандског корпуса који је био задужен за Сребреницу.

Подсетио је и да су се појавили подаци енглеске обавештајне службе које, како каже, иду у прилог ономе што је лидер радикала Војислав Шешељ објавио у својој књизи “У Сребреници није било геноцида”.

Мирчић је казао да је Шешељ објавио само збир података и да је она написана на бази чињеница, а не огорчења.

“Ако високи официри холандског корупуса тврде да је тамо боравила и специјална јединица енглеске обавештајне службе, не сме се аболирати неко тиме сто ће се увеличати злочин који су учинили припадници једног народа”, рекао је он.

Мирчић је казао и да није само реч о Сребреници, наводећи да је из исте “америчке кухиње” припремано и Косово.

Мирчић је поручио да се истина мора знати, да појединци који су починили злочине морају да одговарају, те навео да је било оних који су дуги низ година оптуживали српски народ како би се прикрила “афера Моника Левински”.

“У Сребреници јесте био злочина, али није био геноцида”, рекао је Мирчић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести