Габор Ковач, голман који је са тимом комбинација обележио епоху Дневниковог туринира

Свако време носи своје јунаке који му печат задају.
1
Фото: архива Дневника

Подсећања на јунаке Дневниковог турнира у малом фудбалу осветљавају традицију чије богатство у знатној мери попуњава понуду спортског Новог Сада поткрај 20. века. Довољан је то повод, у намери да турниру вратимо део некадашњег угледа и значаја, да се јунака присетимо и да подсетимо на подвиге њихових екипа. У најужем кругу екипа које су темељ сваком сећању јесте двоструки победник (’75. и ’78. године) Комбинација, са Габором Ковачем на голу. 

– Било је то сјајно време за неговање традиције и за развој малог фудбала у Југославији – присећа је Ковач. – Рекорд пријављених учесника достигао је бројку од 544 екипе, што није могуће ни замислити у данашње време, ни у такмичарском, ни у организационом смислу. Сагласан сам са оценом да је Комбинација била најбоља екипа у историји турнира, састављена од играча Војводине у млађим категоријама, које је предводио легендарни Стеван Секереш. После првог тријумфа 75, у походу на другу титулу 78. године придружили су нам се чувена фудбалска имена тога доба, Беквалац и Морача. Следеће године изгубили смо финале од Херцеговца из Сечња и то је био крај постојања екипе која се и у данашње време помиње као синоним за успех на турнирима тог формата.


Пријаве од понедељка

Пријаве за турнир примамо од понедељка, 21. новембра до 12. децембра на мејл dnevnikovturnir­Žgmail.com или на Инстаграму: Дневников турнир. Котизација на текући рачун 340-11030722-90 износи: сениори 8.000 и млађе категорије (петлићи, пионири, кадети и јуниори) 6.000 динара, за уплате до 5. децембра. Од 6. до 12. децембра уплате се дуплирају. Јавно жребање је 14. децембра. Такмичење у Спенсовој малој дворани почеће 17. децембра и трајаће до 15. јануара 2023, када су планиране финалне утакмице у свим категоријама.


Габор Ковач је 75. године, када је Комбинација победом на турниру ступила на велику сцену, проглашен за најбољег голмана, а његов саиграч Слободан Јовановић Бест био је најбољи играч такмичења. Јовановић је касније постао директор у Сојапротеину, док је Ковач остао уз турнир, најпре као професионални новинар Дневника, потом и као организатор турнира, у име куће у којој је радио и у којој је пре три дана примио јубиларно признање, поводом 40 година верности. 

– Лепо је бити сведок повратка турнира коме сам посветио најлепши део младости – наставља Ковач. – Међутим, од када је ФИФА увела регулативу по систему 4+1 тешко да ће било које такмичење по старом систему достићи сјај друге половине 20. века. Још је теже поверовати да би учесници Дневниковог формата могли да се прилагоде новим правилима, која инсистирају на професионализму. Али, вредело је покушати, мислим да су многи Новосађани једва дочекали повратак Дневниковог чеда, о чему сведочи и прошлогодишње издање.

Ковач ће ове зиме бити у уређивачком тиму Дневникових извештача са турнира, од 17 децембра ове до 15. јануара следеће године, када су на распореду финалне утакмице у свим старосним категоријама. 

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести