Допис председника Шаховског савеза Србије

Овим путем желим да обавестим јавност да је дана 15.01.2016. године у Београду одржана тзв. Ванредна Скупштина Шаховског савеза Србије.

Пре свега, желим да укажем на то да је заказана Скупштина нелегална и супротна Закону о спорту, јер члан 53. изричито налаже да се „Скупштина мора сазвати најкасније у року од 30 дана од дана подношења уредног захтева за одржавање скупштине спортског удружења.“ Како је захтев за одржавање ванредне седнице Скупштине Шаховског савеза Србије поднет од стране Извршног одбора ШСС на седници одржаној 11.12.2015. године, а Скупштина заказана и-мејлом 13.01.2016. године за 15.01.2016., јасно је да је законски рок за њено сазивање истекао и да по истом члану Закона скупштину тада једино може сазвати иницијатор – Извршни одбор ШСС.

Ван свих начела здравог разума и спортске етике је да се овако важна седница Скупштине сазива два дана пре њеног одржавања, у ситуацији када је извесно да сви учесници неће моћи о њој ни бити обавештени, нити јој присуствовати. На самој седници било је низ неправилности (пуномоћја предавана после заказаног рока, Дневни ред битно измењен у односу на заказан, гласови нису пребројавани приликом доношења одлука итд.).

Такође, грубо је прекршен члан 65. Статута ШСС који недвосмислено каже да је ШС Војводине носилац мандата за функцију председника ШСС у периоду децембар 2013. – децембар 2017. године.

Из свих ових очигледних разлога, делегати ШС Војводине и њихови клубови нису учествовали у раду нелегалне и нелегитимне тзв. Ванредне Скупштине Шаховског савеза Србије, а на својој Редовној Скупштини ШС Војводине одржаној 27.12.2015. године једногласно су дали пуну подршку актуелном председнику ШСС  Мирославу Копањи.

Због свега наведеног дужност ми је да о овим догађањима упознам јавност, као и Министарство омладине и спорта, те Покрајински секретаријат за спорт и омладину, а у хитном року и да упутим тужбу Арбитражи Спортског савеза Србије.
Са спортским поздравом,

М. сц. Мирослав Копања,
председник Шаховског савеза Србије


Доминација Маријане, Марине и Марка

После великих борби завршено је и овогодишње 23. кадетско првенство Војводине, које се одиграло у одличним условима Дома ученика средњих школа у Суботици. Добили смо прваке у шест узрастних категорија код дечака и девојчица, који ће средствима Шаховског савеза Војводине наступити на Кадетском првенству Србије, заједно са још деветоро првопласираних у свакој групи који су се квалификовали за то такмичење.

У последња два кола није било већих изненађења јер су фаворити углавном оправдали очекивања. Маријана Билић, Марина Гајчин и Марко Милановић су турнир завршили са фишеровских 9 из 9 и тиме потврдили апсолутну доминацију у својим узрастним групама. Иако има непуних 8 година, Марко је све одушевио квалитетом својих партија и прецизном игром која противницима није давала ни најмању шансу, те су Страхиња Станић (7 поена) и Стефан Савић (6 поена) морали да се задовоље другим и трећим местом у групи дечака до 8 година.

Александар Савић је у групи дечака до 10 година задржао водећу позицију до краја турнира и тријумфовао са 8 поена из 9 партија. Друго место је припало Лазару Давидову са 7 поена, а треће првом фавориту Николи Марковићу са 6,5 поена.

Код дечака до 12 година после 7. кола имали смо необичан случај да су прва тројица такмичара освојили исти број поена јер су у круг побеђивали један другог, а ситуација се расплела тако што је Лав Пајчин победио последње две партије и тако освојио прво место са 8 поена. Алексеј Бартош је имао победу и реми, те је на крају освојио сребрну медаљу са 7,5 поена, док је Марку Купусовићу са два ремија и 7 поена припала бронзана медаља.

Сасвим очекивано, у групи дечака до 14 година победнички пехар подигао је изврсни Дејан Оморјан који је освојио 8,5 поена, а једини реми препустио је другопласираном Вукашину Грчићу са 8 поена. Вукашинов клупски колега из ШК Бановци Дунав Милош Станковић са 6 поена освојио је бронзану медаљу. Интересантно је да је управо овакав редослед био и на стартној листи која је формирана према рејтингу, те се може рећи да је овде пласман прилично реалан.

Припремила: Ива Узелац

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести