Албански медији о дуелу Партизана и Скендербега: Скандал!

За разлику од руководства ФК Скендербег, које се Партизану захвалило на гостопримству, поједини албански новинари нису тако доживели меч на стадиону на Топчидерском брду.
partizan1, tanjug zoran zestic
Фото: Танјуг (Зоран Жестић)

„Скандал! Срби добили дозволу од УЕФА да певају о Косову!”, наслов је албанског Спорт Експреса у извештају са утакмице Лиге Европе Партизан - Скендербег(2:0). Новинар овог медија наводи да су 90 минута навијачи узвикивали „националистичке слогане”, да их је и званични спикер окураживао на тако нешто и сматра да би Партизан требало да буде кажњен. Шокиран је и зачуђен овај новинар и одговором који је добио на конференцији за новинаре после меча, када је упитао Мирослава Ђукића да ли се брине због слогана - Косово је Србија, а добио је одговор да нико у Партизану због тога није забринут.

У чланку се истиче да Партизан јесте преудзео велике мере обезбеђења (камере, 1.700 припадника полиције и обезбеђења), али да је то само спречило навијаче да уђу на терен, не и да направе кореографију у којој се помиње да је Косово - Србија.  „‘Косово је Србија, то се певало од почетка до краја утакмице, а званични спикер је само допринео тој фарси, чак су и неки локални (српски) новинари аплаудирали. Ово је било то гостопримство Срба, који су, за разлику од меча у Елбасану, упућивали много више увреда... Ово је, заправо, била фотокопија онога што се догодило на истом том стадиону пре три године (прекинут меч Србија - Албанија), са малим изузетком - реч “шиптар” није се користила. Све остало је било ту - патриотска кореографија и мале заставе са натписом Косово је Србија”, пише новинар Блерим Јахај, који је, додуше у тексту заборавио да помене шта је проузроковало инциденте на мечу репрезентација 2014. године и чувени дрон са заставом такозване Велике Албаније.

Највише је овог новинара, како пише, изненадила изјава коју је чуо од портпарола Партизана, Биљане Обрадовић на конференцији за новинаре.

Овај новинар је питао представнике Партизана „да ли су забринути због повика „Косово је Србија“ и кореографије”, на шта је од Биљане добио овакав одговор:

„Навијачи Партизана су били сјајни и хвала им на целокупном понашању. Што се тиче повика и кореографије -  знамо која су правила УЕФА, чак смо и кореографију пријавили унапред и дозвољена нам је, јер је Косово део Србије. Скандирање ‘Косово је Србија’ није забрањено, јесте коришћење речи ‘шиптар’ и то се није чуло. Са организационе стране све је прошло савршено”, одговорила му је портпарол Партизана.

Вучелић: Свака част публици и Евертону

Новинар је на то ово написао: „Дакле, на стадиону смо чули ‘ко не скаче тај је нананана’, а не ‘ко не скаче тај је шиптар’”(???!!) и извукао закључак да је УЕФА, дакле, дозволила Партизану овакву кореографју и мотиве...

На крају текста новинар албанског „Спорт Експреса” пита се и шта ће сада учинити УЕФА, односно да ли ће Партизан бити кажњен, подсетивши да је Скендербег кажњен са 60.000 евра и утакмицом играња пред празним трибинама због повика против Срба на мечу у Елбасану.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести