Антидопинг агенција Србије и УЕФА потписали уговор о сарадњи

БЕОГРАД: Антидопинг агенција Србије и Европска фудбалска унија (УЕФА) потписали су данас уговор о сарадњи.
antidoping-kontrola/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Испред Антидопинг агенције Србије (АДАС) уговор је потписала директорка Милица Вукашиновић Весић, а са друге стране шеф антидопинг и медицинске службе УЕФА Марк Вуиљамо

"Веома смо срећни што имамо могућност да потпишемо уговор са УЕФА о сарадњи и што ће се наша сарадња продужити на свим нивоима и наставиће се у будуће. АДАС има цетири потписана уговора са УЕФА. Учествоваћемо у размени информација и података како би обезбедили боље пласирање наших спортиста, односно фудбалера", рекла је Вукашиновић Весић.

Она је објаснила да је сада практично сарадња само озваничена јер УЕФА има тај принцип када се неки од клубова те државе пласира у Лигу шампиона.

"Ми захваљујући добром резултату Црвене звезде имамо то задовољство да потпишемо овај уговор. Наши спортисти, посебно фудбалери Црвене звезде ће у наредном периоду имати обавезу достављана образаца о локацији, то нису имали до сада".

"То подразумева да спортиста мора да каже у којих сат времена допинг контрола може да дође да га тестира. Инсистираћемо као и УЕФА на едукацији не само у првој лиги, већ и у нижим ранговима, Јако је важно да допремо до свих њих да би схватили шста је то допинг ишта потенцијално може да буде проблем", истакла је Вукашиновић Весић.

Представник УЕФА Вуиљамо захвалио се ФСС као домаћину и изразио задовољство потписаним уговором.

"Споразум ће много значити и УЕФА и Србији, зато што се сам споразум састоји у томе до веће сарадње, лакше размене информација и свих осталх података који ће бити вршени и олакшати размену података и вама и нама".

Он је додао да треба да се ради озбиљно за сваки спорт без обзира да ли је и колико допинг заступљен у њему. 

"Фудбал и није толико много погођен примерима допинга у односу на друге спортове, однос је један према пет, 1,7 процената. Али то не значи да не треба да се радимо јако озбиљно и вредно, а пре свега да се фокусирамо на едукацију. Битно је да свака земља поведе рачуна о младим играчима, како не би грешком нпр. попили лек, витамински суплемент или појели неки додатак у исхрани који су прихваћени, али садрже недозвољену супстанцу".

Како је навео, од самог оснивања Светске антидопинг агенције (ВАДА) састављен је кодекс који мора да се примени у свакој земљи, сваком спорту и принципу.

"Основано је и посебно оделење које ће се бавити питањима антидопинга. Ствари су постали много једноставније јер смо се повезали. Србија није прва већ 33. земља, сада много лакше можемо да допремо до података", закључио је Вуиљамо.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести