Човић „поцепао мрежу” за победу Воше над Паневежисом

У првом мечу другог кола квалификација за Лигу конференција, Војводина је сјајним голом Немање Човића у Литванији стекла капитал пред реванш, који се игра следећег четвртка на „Карађорђу”.
vojvodina slavlje igraca, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Ф. Бакић

У лаганом ритму почела је утакмица у Паневежису, оба тима нису желела ништа да ризикују, па су уводни минути донели спору игру, док су  узбуђења пред головима изостала. Литванцима је ово био дебитантски наступ на европској сцени у краткој историји њиховог клуба, али је, упркос томе, нови тим Новосађана био веома опрезан и резервисан.

У 10. минуту запретио је домаћин, у неколико наврата лопта је била убацивана пред Симићев гол, али реалне опасности за нашу екипу није било. Ученици тренера Славољуба Ђорђевића нису успевали да дуже задрже посед лопте, иако је за очекивати било то да су квалитетнија екипа и да би им много више одговарало да буду екипа која води сусрет. Играо се 15. минут, када смо забележили први ударац ка голу Голаса, учинио је то Мирко Топић с неких 20 метара, а лопта је завршила у наручју домаћег чувара мреже. 

Поново су играчи српске екипе имали прилику, када је, после прекида, лопта убачена у петерац Литванаца, највиши у скоку био је Ковачевић, а Бразилац на голу Паневежиса одлично је реаговао и, испод пречке, избацио је у корнер. Није се пуно у игри „старе даме“ примећивао Вељко Симић, а управо на његовој брзини и продорности, наш тим темељи брзу игру у транзицији.

Несмотрено је у 33. минуту реаговао млади Владан Новевски и фаулирао Еливелта на 17 метара од свог гола. Бразилац је, после кратке комбинације, одлично шутирао, али је статива спасила Војводину и лопта се одбила у поље. Литванци су стезали обруч пред голом новосадске екипе, која је играла у неком грчу и није успевала да успостави жељени ритам, остављајући премного простора ученицима тренера Луиса Андрадеа.

Најбољу прилику имала је Воша, после увежбане акције, после корнера у 42. минуту, када је из блока истрчао Немања Човић, сјајно захватио лопту главом, али је Виктор Голас још једном бравурозно интервенисао.

Од 60. минута, коначно је Воша преузела конце игре и, као плод такве оријентације, стигла је до вођства. Играо се 70. минут, када је Топић одлично упослио у казненом простору Немању Човића, који је је направио неколико корака, а онда, из мртвог угла, „поцепао мрежу“ Голаса, доносећи вођство и велику радост свом тиму. У 74. минуту Литванци су имали прилику преко резервисте Капнидиса, али је он шутирао право у Симића. Већ у следећој акцији, Новосађани су поново извели лепу акцију, Зукић је убацио лопту у гол, али, нажалост, био је у офсајду и погодак је био оправдано поништен.

Некако (пре)опуштено у неколико наврата деловала је одбрана Новосађана, па су играчи Паневежиса, посебно Грк Капнидис, могли да им запрете. Срећом, Никола Симић био је на висини задатка, није домаћи тим, додуше, ни озбиљно угрожавао његов гол и остао је до краја утакмице на семафору резултат 0:1.

А. Предојевић

ПаневежисВојводина 0:1 (0:0)

ПАНЕВЕЖИС: Стадион „Аукштаитија“, гледалаца: 2.000, судија: Алан Дурије (Луксембург). Стрелац: Човић у 70. минуту. Жути картони: Козоронис (Паневежис), а Бастајић, Цуцин, Максимовић (Војводина).

ПАНЕВЕЖИС: Голас 7, Флоро 6, Биси 6,5, Јанушевскис 6, Переира 6,5, Елиошиус 6, Козоронис 6,5, Сарпонг 6,5, Рибеиро 7, Е. Јанкускас 6 (Кружикас 6), Елиас 6 (Капнидис 6,5).

ВОЈВОДИНА: Н. Симић 7,5, Цуцин 6,5, Ковачевић 7,5, Стевановић 7, Деветак 7, Топић 7, Максимовић 6,5 (Буснић 7), Новевски 6,5 (Бастајић 6,5), Човић 8, В. Симић 7 (Кабић -), Мркаић 6,5 (Зукић 7).

Фото: ФК Војводина

Ђорђевић: Тимска победа!

Тренер Војводине Славољуб Ђорђевић задовољан је након победе своје екипе над Паневежисом.

„Стара дама“ је данас победила Паневежис резултатом 1:0, голом Немање Човића и стекла велику предност пред реванш са литванским тимом за седам дана на свом стадиону.

– За почетак желим да честитам мојим играчима победи, јер није лако одмах после Црвене звезде играти овакву једну европску утакмицу, у гостима, после дугог путовања. Паневежис је и данас показао да је незгодан противник, технички поткован који воли да напада и што је још важније, одморнији је од нас и у сред сезоне, у такмичарском ритму. Почетак утакмице био је тежак, играли смо под притиском, али су момци опет показали карактер, борили се и победили. Сада нас чека нови дуг пут назад, па утакмица са Партизаном, наставићемо да радимо и да напредујемо из меча у меч, остало је божија воља – рекао је Ђорђевић.

Он је истакао да очекује исту, нападачку и отворену игру Паневежиса и у реваншу.

– Мене није изненадила њихова офанзивна игра, јер сам их добро анализирао и гледао неколико пута. Знали смо шта нас чека, да ћемо морати много да трчимо и да се боримо за сваку лопту. Имамо и мање играча у ротацији, то нису изговори, једноставно је тако, али Војводина ће наставити да игра као тим, јер као што сам рекао од првог дана – то треба да буде наша највећа снага – закључио је Ђорђевић.

Реванш меч на стадиону „Карађорђе“ на програму је у четвртак, 29. јула у 20 сати.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести