Данас се игра 163. вечити фудбалски дерби: Партизан - Црвена звезда (17)

Фудбалери Патизана у дебелом су заостатку за Црвеном звездом, али не одустају од борбе за титулом.
Zvezda-Partizan/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда

Уколико победе у данашњем 163. вечитом дербију приближиће се црвено-белима на пет корака и то би онда било подношљиво пред наставак првенства. Ваљак је у великом проблему: у последње време не блиста, главни играчи посустају,  па се поставља питање како ће то све изгледати. Црно-бели сада имају једно ново лице, последњих неколико дана прелазног рока ангажовали су неколико квалитетних фудбалера, па верују да ствари могу да се преокрену. Један од тих ,,капиталаца“ је Милош Јојић који је пре пет година својим поготком решио дерби и Партизану донео титулу.Сјајни везиста недавно се вратио у Хумску, није још потпуино спреман, али  ће највероватније почети меч  јер је  повређен Александар Шћекић.

- Дерби увек има своју драж, без обзира на то какво је стање на табели и ко је у том тренутку у бољој форми. Посебно се то односи на момке који су прошли и омладинску школу ,,вечитих ривала“. Он су од малена учени шта та утакмица значи, како да се изборе са притиском; како да пруже свој максимум и одиграју партију која ће се памтити. И ми и Звезда имамо таквих играча и то ће дати посебну драж дербију. Штета је што неће бити публике, али таква је ситуациај и шта се ту може. Сигурно је, ипак, да ћемо играти и за сваког нашег навијача који  ће нажалост само на малим екранима гледати меч – рекао је Јојић.


Симовић на центру

БЕОГРАД: Стадион Партизана, игра се без присуства публике, судија: Новак Симовић (Ловћенац). Почетак: 17 часова (Арена спорт 1, Б 92).

ПАРТИЗАН: Стојковић, Миљковић, Бањак, Светозар Марковић, Обрадовић, Зђелар, Јојић, Асано, Стевановић, Лазар Марковић, Бајбек (Холандер).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан, Гобељић, Родић, Милуновић, Панков, Николић, Петровић, Гаврић, Катаи, Бен, Фалћинели.


Искусни везиста присетио се свог првог боравка у Партизану, који никада неће заборавити.

- Тај гол који сам дао у дербију није за мене био толико битан, тачније нисам био свестан његове важности све док нису почеле да стижу поруке од навијача који су ми захваљивали до неба јер сам у директном дуелу решио питање шампиона. Тек тада схватио сам да сам урадио нешто велико и почео да уживам у томе. Момци који су сада у тиму имају добар низ против Црвене звезде и већ су упознати са тиме колико је лепо победити ,,вечитог ривала“. Због тога мислим да смо ми у предности. Имамо самопуздање, док код комшија постоји страх од новог неуспеха. На крилима тога морамо одиграти још један одличан меч и добити још једну ,,утакмицу над утакмицама“ нашег фудбала - објшњава Јокић.  .

Свестан је Јојић да је заостатак за Црвеном звездом велики.

- Да, али још увек се тек захуктава првенство и све може да се промени. Па, не тако давно већ смо направили сличан подвиг када смо успели да надокнадимо минус од девет бодова и освојимо титулу. И у тој сезони када сам донео пехар имали смо велику предност над Црвеном звездом па је опет све одлучивала једна утакмица. Зато кажем да још ништа није готово.

Везиста црно-белих верује у нови тим Партизана.

- Биће то добра прича, само да се коцкице сложе, момци уиграју и кренемо пуним гасом. Имамо изванредан тим који би у будућности могао да уради много – поручио је Милош Јојић.

        И. Лазаревић

 

У ЦРВЕНОЈ ЗВЕЗДИ УПРКОС ПРОБЛЕМИМА СА КОРОНАВИРУСОМ СПРЕМНО ЧЕКАЈУ МЕЧ С КОМШИЈАМА

Станковић задовољан и ремијем, али жели победу

У добром расположењу у Црвеној звезди дочекују 163. вечити фудбалски дерби, али су свесни да су у четири претходна дуела са Партизаном заказали. Сада то желе да исправе и победом стекну готово недостижних 11 бодова предности.

- Жао ми је што се дерби неће играти са публиком, много ми недостају наши навијачи. Једва чекам да се врате на северну трибину, јер ми недостају на утакмицама, али знам да ће срцем и душом бити уз наш клуб, мене и играче. Што се утакмице тиче, доста сам фокусиран на сам рад са фудбалерима и на спремање меча. Вечити дерби је нешто што љубоморно треба да се чува у Србији, то је светиња. Ми морамо да будемо поносни што имамо нешто што је специјално на свету, све околно попут пецкања и сличних ствари, треба прихватити спортски, све док се не прелазе границе  пријатности. Знам шта желим, знам како смо радили и не треба ми додатна мотивација сем те да је вечити дерби. Мораш да даш целог себе, јер то су утакмице које се не понављају. Буду тај дан и нема их више, а тада мораш да будеш прави – изнео је своја очекивања пред дерби тренер црвено-белих Дејан Станковић.

Шеф стручног штаба Црвене звезде истиче да ће његов тим ићи на победу.

- Реми не би био неуспех, али ћемо ићи на победу. Свако то може да посматра из свог угла, рецимо ако будемо губили 0:2 па буде 2:2, наравно да ћу бити задовољан ремијем, али ако будемо водили и не победимо, то не може да буде добро. Идемо на тријумф, обавезују нас грб Црвене звезде, наша форма, место на табели и то што смо актуелни шампиони. Идемо да одиграмо још једну добру утакмицу. Рано је за калкулације, али у случају одласка на једанаест бодова предности, то би заиста била велика залиха, доста тога би завршили тим. Ипак, фудбал се игра и после дербија, не треба дерби да нам буде мач над главом, али мораш да будеш спреман и храбар, те да имаш велику одговорност према дресу који носиш и противнику с којим играш - објашњава Станковић. .

Станковић се детаљније посветио анализи ривала и вечитом дербију.

- Не треба се оптерећивати тиме колико нисмо постигли гол и победили у дербију, јер то можемо да променимо сутра и на то смо фокусирани. Репрезентативна пауза нам је добро дошла, играћемо два пута недељно, треба нам свежине, али спремно дочекујемо дерби. За мене статистика није оптерећење него мотивација. Желимо да пишемо историју. Битан је приступ, ми смо у  дербију у марту феноменално ушли у меч. Имали смо две, три шансе, да смо отворили утакмицу како треба, боље бисмо прошли. Што се ривала тиче, они су се појачали пред крај прелазног рока, довели су пет играча, али мислим да не може да буде огромно изненађење у смислу тога како ће изаћи на терен. Додуше, верујем да имају дилеме око стартне поставе – поручио је тренер Црвене звезде.

    И. Лазаревић

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести