Данас жреб за осмину финала Лиге шампиона и Лиге европе

Данас у Ниону, с почетком у 12 часова, обавиће се жреб за осмину финала фудбалске Лиге шампиона, а сат времена касније и за Лигу Европе.
roma real, fonet
Фото: Duel Rome i Reala u grupnoj fazi Lige šampiona, foto: FoNet

После борби по групама, у конкуренцији елитног такмичења је остало 16 тимова, који ће се на пролеће по нокаут систему борити за трофеј и велике новчане награде.

Као и ранијих године, екипе ће бити подељене у два шешира. У првом су победници група: Борусија (Дортмунд), Барселона, Пари сен Жермен, Порто, Реал (Мадрид), Бајерн, Манчестер сити и Јувентус, а у другом: Атлетико (Мадрид), Тотенхем, Ливерпул, Шалке, Рома, Олимпик (Лион), Манчестер јунајтед и Ајакс. Према правилма, два клуба из исте земље не могу да играју међусобно, као ни екипе које су већ биле заједно у групи. Уз то, победници група први меч играју у гостима 12, 13, 19. или 20. фебруара, а реванши су на програму 5, 6, 12. или 13. марта. Дакле, могуће је да се у осмини финала састану прошлогодишњи финалисти Реал и Ливерпул, или да снаге одмере, например, Пари сен Жермен и Манчестер јунајтед.

И у Лиги Европе тимови су подељени у два шешира. Међу носиоцима су 12 победника група и четири најуспешнија трећепласирана тима из Лиге шампиона.

Повлашћени клубови су: Бајер, Салцбург, Зенит, Динамо (Загреб), Арсенал, Бетис, Виљареал, Ајнтрахт, Генк, Севиља, Динамо (Кијев), Челси, као и Наполи, Валенсија, Интер и Бенфика.

С друге стране, неповлашћени су другопласирани из групне фазе Лиге Европе и преостала четири тима из Лиге шампиона, која су имала слабији учинак од претходне четворке: Цирих, Селтик, Славија (Праг), Фенербахче, Спортинг, Олимпијакос, Рапид (Беч), Лацио, Малме, Краснодар, Рен и БАТЕ Борисов, као и Викторија (Плзењ), Бриж, Шахтјор и Галатасарај.

Г. К.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести