Миленковић за дуплу круну Партизана

Дупла круна шеста у историји клуба стигла је у Хумску. Партизан је уз шампионску титулу освојио и 14. трофеј у националном купу. Били су црно-бели бољи ривал од Црвене звзеде у јубиларном међусобном десетом финалу нашег најмасовнијег такмичења па су заслужили велики успех.
partizan fonet
Фото: FoNet

Чета тренера Марка Николића окончала је сезону серијом од 37 утакмица без пораза, што је на крају било довољно за потпуну доминацију у домаћем дворишту. Уосталом, Партизан је и трећи пут у сезони савладао комшије уз један реми, што је доказ да су били бољи од вечитог ривала у веома турбулентној сезони.

Звезда је ушла у меч са девизом "све или ништа". Од старта су притискали, имали већи посед лопте. У 4. минуту гости су тражили пенал након дуела Милениковића и Боаћија, али је Мажић само одмахнуо руком. Тек у 11. минуту Партизан је први пут прешао на половину терена ривала и озбиљно запретио. Леонардо је након два ефектна дриблинга замало био непрецизан.

Већ тада је било јасно да ће се црно-бели ослонити на контранападе и чекати грешку противника. Уследили су покушаји Срнића, који је добио прилику у стартној постави и Ристића, али није било превише опасности за голмана Стевановића. А да се много тога врти у игри новог шампиона око Бразилца Леонарда видело се до краја првог дела. Најпре је шутирао лукаво из прве, потом из изгледне позиције промашио мрежу, па из "слободњака" ставио на искушења Кахримана. Мучила се Звезда са завршним пасом, трошила много енергије на средини терена, али без конкретног учинка.

Партизан је дошао до вођства у 42. минуту. Корнер је извео веома агилни Јанковић, а крај Канге и Доналда мајсторски је лопту главом захватио Никола Миленковић и погодио гол, на опроштају од црно-белог дреса, јер каријеру наставља у Фиорентини.

У наставку је ритам меча био далеко спорији. Покушавала је Звезда да нападне, у њену игру пуно живости унео је улазак Милића, али је Партизан мудро и дисциплиновано чувао "капитал" из првог дела. Могао је у 65. минуту Леонардо боље да реагује, када је главом са неколико метара промашио гол. Себичан је био на овом сусрету индиспонирани Ђурђевић у 76. минуту и контра "три на два" је пропала.

Како се ближио финиш сусрета Звезда је додавала гас. У 80. минуту бележимо добар покушај Боаћија, али је још једном на месту био Стевановић. Чини се да је највише узбуђења донео трећи минут судијске надокнаде времена. На ивици казненог простора срушен је Вујаклија, судија Мажић је исправно проценио овај старт који се десио ван шеснаестерца, а слободан ударац извео је "резервиста" Милијаш. Добро је циљао и веома снажно али, још једном се истакао ефектном интервенцијом голман Стевановић.

И ту је причи о финалној представио Купа Србије био крај. Партизан је једну од својих неколико шанси искористио, Звезда није, па неуспешну сезону завршава без трофеја.

Награде

У церемонији након завршетка финалног меча додељене су и награде најбољима, сребрне медаље црвено-белима уручио је њихов некадашњи ас Станислав Караси, док је на другој страни црно-белима златна одлична предао легендарни Момчило Вукотић. Такође, тренеру Марку Николићу уручен је чек вредан 10 милиона динара, дар ФШ победнику Купа. На крају пехар капитену Саши Илићу уручио је члан Извршног одбора ФСС Ивица Краљ.

Партизан - Црвена звезда 1:0 (1:0)

БЕОГРАД: Стадион Партизана, гледалаца 20.000, судија: Мажић (Врбас), стрелац: Миленковић у 42. минуту. Жути картони: Остојић, Леонардо, Вулићевић, Ел Мунир, Јанковић, Ђуричковић (Партизан), Долналд, Плавшић (Црвена звезда).

ПАРТИЗАН: Стевановић 7, Вулићевић 6, Миленковић 8, Остојић 7, Ел Мунир 7, Јевтовић 7, Косовић 7, Јанковић 7 (Илић), Леонардо 7 (Радин), Михајловић 6 (Ђуричковић), Ђурђевић 6.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Кахриман 6, Петковић 6, Луковић 6, Ле Талек 7, Анђелковић 6, Доналд 6, Ристић 7 (Милијаш), Срнић 6 (Милић 7), Канга 6, Плавшић 6 (Вујаклија), Боаћи 6.

З. Рангелов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести