Ефектним голом Коларова Србија савладала Ирску у Даблину

Србија крупним корацима граби ка толико жељеном Мундијалу у Русији. Орлови су у 8. колу квалификационе "Д" групе савладали директног конкурента Републику Ирску.
luka milivojevic i dzejms mekklin, fonet ap
Фото: Luka Milivojević i Džejms Mekklin, foto: FoNet/AP

Велики посао је урађен на Острву, остварен је тријумф којим смо потврдили позицију лидера, али и увећали предност у односу на Ирце, па практично у преостале две рунде (Аустија и Грузија) можда и један бод буде довољан за оверу визе која нас води на завршну смотру светског фудбала. У ратничком мечу какав се и очекивао Србија је имала довољно снаге, храбрости и знања да савлада упорног, али не превише квалитетног ривала.

Велики улог је био на талону, па се од старта у игри Србије видело да нема превише ризика. Ирци су морали на "све или ништа", али то није променило њихов систем и стил игре. Тражили су своје шансе дугим лоптама које су слали у казнени простор, односно покушавали су из прекида да буду опасни.

Већ у 2. минуту лепа акција Србије, али је на шеснаест метара изблокиран Матићев ударац. Упозорење за "орлове" стиже у 10. минуту када су после прекида постигли погодак, али га је судија Чакир оправдано поништио због офсајда. Статистички посед лопте био је на страни Ираца али, како се ближио одмор Србија је деловала све сигурније и конкретније. Права је штета што филигранска акција Матића, Тадића и Костића није завршила поготком, јер је Митровић са неколико метара слабо захватио лопту (33. минут). Успели смо да донекле примиримо Ирце, истина, није нам ишла пас игра, али створили смо још једну изгледну прилику у 42. минуту. Пробио се по левом блоку Костић, вратио лопту уназад, на њу је натрчио Рукавина и она је завршила преко гола.

Фото: Gol Aleksandra Kolarova, foto: FoNet/AP

Били су орлови стрпљиви можда превише стегнути, али су ипак, у сваком тренутку знали шта хоће на терену. У 46. минуту најзад магија у стилу Душана Тадића, виртуозни дриблинг, али и ударац право у Рендолфа. Узвратио је нешто касније такође траљавим шутем Лонг. А онда тренутак одлуке, нова добра акција Србије у 55. минуту дуго је трајала, а решење су на крају пронашли Матић па Костић који је правовремено произграо Коларова, а овај правом "бомбом" матирао Ирце. Заслужено је Србија стигла до предности која је натерала домаћина да појача ритам и покуша да преокрене резултат. На руку им је ишао и детаљ из 68. минута када је Максимовић после неопрезног старта над Волтерсом зарадио црвени картон. Ипак, у дефанзиви смо деловали прилично сигурно на челу са поузданим капитеном Ивановићем и сјајним голманом Стојковићем. Нападали су Ирци, али опипљивијих прилика за гол готово да и није било. У финишу меча нови малер за орлове, повреда Вуковића и немогућност селектора Муслина да реагује, јер је већ извршио све три измене. Ипак, херојски је Вуковић издржао десетак минута на терену уз промену позиције, јер је по налогу стручног штаба отишао на место нападача. Стезао се обруч пред голом Србије и у пет минута судијске надокнаде, али сем неколико убачених лопту у казнени простор Ирци нису створили прилику за изједначење.

З. Рангелов

Република Ирска - Србије 0:1 (0:0)

ДАБЛИН: Стадион: Авава Парк, гледалаца 45.000, судија: Чакир (Турска), стрелац: Коларов у 55. минуту. Жути картони: Брејди, Меклин (Р. Ирска), Рукавина, Стојковић (Србија). Црвени картон: Максимовић (Србија).

РЕПУБЛИКА ИРСКА: Рендолф 6, Кристи 6, Дафи 6, Кларк 6, Ворд 6 (Одауда), Волтерс 6, Брејди 7, Хулахан 6 (Марфи), Мејлер 6 (Хурихејн), Меклин 6, Лонг 7.

СРБИЈА: Стојковић 7, Ивановић 7, Максимовић 7, Вуковић 7, Рукавина 7, Коларов 8, Матић 7, Миливојевић 7, Тадић 7 (Гудељ), Костић 7 (С. Митровић), А. Митровић 7 (Пријовић).

Фото: FoNet/AP

Кокеза: Победа у Даблину важна за целу Србију

ДАБЛИН: Први човек Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза изјавио је да је победа у Даблину над Републиком Ирском (1:0) важна за читаву државу, али упозорио да још увек ништа није решено око пласмана на Светско првенство.

"Срећан сам због победе, као и сви у нашој земљи. Тријумф је много важан за српски фудбал и земљу. Ипак, ништа није готово, има да се игра, али сада смо ближи пласману у Русију", рекао је Кокеза после утакмице.

Србија два кола пре краја има четири бода више од Велса, пет од Републике Ирске, и до краја јој је потребна једна победа у Аустрији или против Грузије да директно оде на Мундијал.

"Пласман у Русију би био значајан за сваког грађанина Србије. О овоме сањамо осам година, ако одемо на Мундијал биће велика ствар за наш фудбал и земљу, посебно после успеха Партизана и Црвене звезде".

Председник ФСС истиче да је наредни циљ тријумф у Бечу и овера пласмана на СП.

"Ближе смо Русији, али ништа није готово. Идемо на победу у Аустрији, имам пуно поверење у селектора Муслина и играче. Нема калкулација, идемо да нападнемо у Бечу", закључио је Кокеза.

Репрезентација Србије 6. октобра игра у Аустрији, а три дана касније дочекује Грузију.

Д група

Аустрија – Грузија  1:1 (1:1)

Молдавија – Велс   0:2 (0:0)

Р. Ирска – Србија    0:1 (0:0)

1. Србија            8      5      3      0      17:7  18

2. Велс               8      3      5      0      12:5  14

3. Р. Ирска         8      3      4      1      9:6   13

4. Аустрија         8      2      3      3      10:10        9

5. Грузија            8      0      5      3      8:12  5

6. Молдавија      8      0      2      6      4:20  2

Г група

Италија – Израел          1:0

Македонија – Албанија 1:1

Лихтеншајн – Шпанија   0:8

И група

Турска – Хрватска        1:0

Исланд – Украјина        2:0

Косово* – Финска          0:1

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести