Ференцварош отворио нови стадион ТСЦ-а у Бачкој Тополи

БАЧКА ТОПОЛА: Пријатељском утакмицом између ТСЦ-а и и најпопуларнијег мађарског клуба Ференцвароша  је свечано отворен централни терен Фудбалске академије ТСЦ, на новом стадиону ТСЦ Арена у Бачкој Тополи.
ф
Фото: Дневник/Филип Бакић

Тим поводом капитени два клуба који су у Бачкој Тополи 1980. године били учесници последњег међусобног сусрета, легенда Ференцвароша Тибор Њилаши и некадашњи капитен ФК ТСЦ Иштван Ковач извели су и почетни ударац.

Домаћин је славио с 2:1 головима Југа Станојева у 15. и Ифета Ђаковца у 90. минуту, док је за гостујућу екипу гол постигао Балинт Бечеи из пенала у 83. минуту.

Свечаности су, између осталих присуствовали председници Покрајинске владе и Скупштине Војводине Игор Мировић и Иштван Пастор.

На церемонији непосредно пред почетак утакмице Њилаши, Ковач и председника клуба ТСЦ Јанош Жембери пресекли су врпцу и симболично терен предали на коришћење фудбалерима, а пре тога су ново фудбалско борилиште освештали свештеници православне, католичке и реформатске цркве.

Фото: Дневник/Филип Бакић

Овај догађај назван је „Сто година пријатељства“, с обзиром на то да ТСЦ из Бачке Тополе и Ференцварош из Будимпеште негују један век дугу сарадњу, у току које су се неколико пута састајали и у Бачкој Тополи.

Централни терен Фудбалске академије ТСЦ налази се у оквиру новог стадиона ТСЦ Арене у Бачкој Тополи. Капацитет трибина овог стадиона је 4.500 гледалаца, а на отварању је био испуњен готово до последњег места.

Јанош Жембери нагласио да је отворен нови терен док док ће остали делови стадиона, који укључују хотел, спа центар, теретану и друге спортске садржаје бити завршени у наредној години, када ће ТСЦ Арена попримити коначан изглед.

Фото: Дневник/Филип Бакић

Изградња Фудбалске академије ТСЦ почела је 2017. године, а тај објекат, који садржи централну зграду са смештајним капацитетима, рестораном, теретаном, собама за опоравак и масажу, као и терене са најквалитетнијим подлогама, отворен је у септембру 2018. Тада је уговорена и изградња стадиона, као централног терена Академије, што је пројекат који је од почетка финансијски подржао Фудбалски савез Мађарске, у склопу помоћи фудбалу у региону. У објекте Академије, без стадиона, уложено је око 10 милиона евра, док се очекује да укупна инвестиција само у стадион буде око 15 милиона.

Жембери се захвалио мађарској држави, општини Бачка Топола и Фудбалском савезу Србије који су допринели у градњи новог фудбалског стадиона.


Прва званична утакмица биће против Војводине

Клуб већ трећу сезону игра у Суперлиги Србије, у којој тренутно заузима другу позицију. Од затварања и рушења старог стадиона, клуб је привремено играо на стадиону у оближњој Сенти, који је за ту прилику обновљен. Јанош Жембери је истакао да ће и наредну утакмицу где ће бити домаћин, 18. септембра против Напретка одиграти у Сенти, а прво званичну утакмицу на новом терену одиграће 26. септембра против Војводине.

- Очекујем велику и лепу утакмицу и после те утакмице увек ћемо играти код куће на овом терену - казао је председник ТСЦ.


Фото: Дневник/Филип Бакић

У планирању и изградњи овог најмодернијег стадиона у Србији, који је никао на месту старог Градског стадиона, водило се рачуна о енергетској ефикасности, инвестирано је у топлотне пумпе и соларне панеле, како би се умањила потрошња спољне електричне енергије, а пројектанти су и на све друге тренутно доступне начине водили рачуна о животној средини и условима за одрживи развој.

У клубу из Бачке Тополе, поникли су и играли многи фудбалери, међу којима су Ласло Леринц, Звездан Терзић, Златко Крмпотић, Никола Жигић, Андрија Калуђеровић, Норберт Кењвеш као и садашњи репрезентативац Србије Душан Тадић. Дрес репрезентације Србије сада носи и Марко Петковић, дефанзивац ТСЦ-а.

А. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести