Француска и Хрватска у Москви играју за титулу првака света

МОСКВА: Фудбалске репрезентације Француске и Хрватске данас у Москви, у финалу Мундијала, састају се у борби за титулу првака света.
a
Фото: FIFA

Француска у финале улази као фаворит, избацила је Аргентину (Хрватска је победила у групи 3:0), Уругвај (2:0) и Белгију (1:0) у нокаут фази, док је Хрватска морала преко пенала - Данска и Русија, као и после продужетака да елиминише Енглеску (2:1), а сада има најтежи изазов.

Хрвати су већ испали највећи успех, изабраници Златка Далића надмашили су бронзану генерацију из 1998. године, али се још увек памти тадашњи пораз у полуфиналу баш од каснијег шампиона Француске (2:1 уз два гола Лилијана Тирама) против које никада није славила у пет међусобних дуела.
"Не занима ме статистика, не занима ме против кога играмо. Људи, данас је финале и дошли смо овде да уживамо и дамо свој максимум. Ово је време које смо заслужили, цео свет гледа Хрватску и већина навија за нас. Идемо у "фајт" и бацићемо се на главу", рекао је Далић.

Са друге стране, Француска јури другу титулу шампиона света у другом узастопном финалу, након што је поражена од Портигалије (1:0) пре две године за европски трон.

"У финалу Европског првенства 2016. године имали смо један приступ, другачији. Финале је увек јединствено искуство и екипе имају бољи или другачији приступ. Три речи су довољне - позитивност, концентрација и самопоуздање", рекао је селектор Дидије Дешан који је као играч био победник Мундијала.
Само један капитен може да подигне трофеј, сјајни француски голман Уго Љорис или кандидат за најбољег фудбалера турнира Лука Модрић?

Одговор ће бити познат после утакмице која почиње данас у 17 сати на московском Лужњикију пред 80.000 гледалаца.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести