Фудбалери Црвене звезде обишли изложбу “Одбрана 78“

БЕОГРАД: Играчи Фудбалског клуба Црвена звезда обишли су изложбу Министарства одбране и Војске Србије “Одбрана 78“, која је поводом обележавања 20 година одбране отаџбине од НАТО агресије приређена у Музеју града Београда.
fk crvena zvezda
Фото: FK Crvena zvezda

У време када су 1999. године од НАТО бомби страдали и људи и инфраструктура СР Југославије, већина садашњих фудбалера Црвене звезде били су деца, узраста од тек неколико година. Ипак, звуци сирене која најављује ваздушну опасност, одласци у склоништа и разарање градова из којих потичу, остали су заувек урезани у сећања, саопштило је Министарство одбране.

Фудбалер Црвене звезде Немања Милуновић, имао је тада непуних 10 година, али се сећа бомбардовања његовог родног града Чачка.

Сећам се звука сирена, трчања у подрум са родитељима, пријатељима и комшијама. Рођени сам Чачанин и живео сам недалеко од фабрике „Слобода“. Бомбардовали су све фабрике, а специјално војне објекте, мој комшилук, тако да смо добро осетили бомбардовање, присећа се Милуновић.

За њега је на изложби најупечатљивија соба посвећена деци жртвама и „дрво живота и смрти“, на којем су фотографије страдалих малишана, који никоме ништа нису скривили и пред којима је тек био живот.

Асистент шефа Стручног штаба „Црвене звезде“ Владимир Јанковић све време НАТО агресије делио је судбину житеља Београда и целе Србије. Са дистанце од 20 година, НАТО агресију оцењује као велику неправду.

На то гледам као на једну велику неправду и наслеђе несрећних околности, које прате наш народ кроз велики број ратова. Мислим да смо, као народ, услед толиког броја ратова у кратким временским интервалима, практично на тако нешто и навикли, створили неки свој менталитет из свега тога, из неправде која нам је наношена вековима, рекао је Јанковић.

Изложба „Одбрана 78“ интерактивна је и оригиналним експонатима, звуцима, светлом и инсталацијом у служби поставке, врло живо евоцира сећања оних који су преживели НАТО агресију. Изузетак није ни Владимир Јанковић.

Како се пролази кроз све просторије, са пажњом може да се јако добро осети дух тог времена и те трагедије кроз коју су прошли сви који су у то време живели овде - рекао је Јанковић.

Истакао је да је најјачи утисак на њега оставио текст транскрипта разговора некадашњих председника Русије и САД - Бориса Јељцина и Била Клинтона, из којег се види да смо у то време, како каже: „као народ били остављени на ветрометини“.

Мултимедијална и интерактивна изложба „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије и посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је било и мноштво деце.

Поставка изложбе подељена је у осам целина, а изложени експонати, укључујући делове обореног америчког „невидљивог“ авиона Ф-117А и Ф-16, личне предмете и фотографије војника и полицајаца који су се борили за слободу отаџбине, оригинални су.

Посетиоци могу погледати изложбу „Одбрана 78“ у Музеју града Београда свакога дана, осим понедељком, од 10 до 19 часова.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести