Фудбалери Пролетера на заслуженом одмору: Финиш украсио игру Сланобараца

У смирај успешне 2019. године у млађем новосадском фудбалском суперлигашу Пролетеру сумирају утиске полусезоне у којој је освојено 11 место.
Proleter Zvezda/D. Ivanic
Фото: Д. Иванић/ Фудбалери Пролетера и Црвене звезде

Очекивања након дебитантских успеха и пласмана у плеј-оф, а потом и освојене седме позиције била су да ће и у новој сезони освојити високо место на табели. Међутим, нису се поклопиле амбиције и игре у првих осам кола. За то има и објективних и субјективних разлога. Сланобарци су у трку ушли са новим стручним штабом на челу са Милићем Ћурчићем и у знатно подмлађеном саставу, кадровски ослабљени што се одразило на почетку првенства нешто слабијим резултатима од очекиваног. Након убедљивог пораза на „Карађорђу“ од Партизана (3:0) и 14. позиције на табели са само пет освојених бодова управа је прихватила оставку Ћурчића, а на његово место поставила младог тренера Бранка Жигића. Солидне игре на крају јесење сезоне нису пропраћене адекватним бодовним салдом иако су Новосађани знатно поправили пласман и на паузу отишли са залихом од 20 бодова.

- Стигао је тренер Милић Ћурчић, који је радио у иностранству као селектор Либана. Ушли смо у припреме и сезону у знатно промењеном и подмлађеном саставу, доста подмлађени саставу са тренером Милићем Ћурчићем. То се одразило на резултате, јер већина момака није успела да понесе велики терет. Једноставно није нам се дало да и поред одлично одрађених припрема и солидних резултата са квалитетним противницима у првенству наставимо у истом ритму. Одласком Ћурчић је успео да раздрма екипу - објашњава Бранко Жигић.

Жигић је после 10 година проведених у Пролетеру као играч добио шансу и као тренер.

- Пролетер ми је друга кућа у њему сам доживео само лепе тренутке, последње две године тренерско знање упијао сам од Золтана Сабоа, Зорана Говедарице, Ненада Церовића, Ненада Ванића и Драгана Радојичића, уз то сам радио и са млађим категоријама. У тажењу дугорочног решења управа ми је после одласка Ћурчића  дала прилику да  водим тим. Ватрено крштење сам имао у Шапцу. Тај меч никада нећу заборавити. Успели смо да победимо Мачву минималним резултатом и да кренемо из опасне зоне - присећа се дебитантског наступа Жигић.


Комплетиран стручни штаб

Одласком Ћурчића, Бјелића, Жакуле и Вуковића требало је да се комплетира стручни штаб.

- Ћурчић је  за собом повукао стручни штаб. Ја сам уводних дана радио сам две недеље биле су ми напорне и тешке. С обзиром да сам 12 година „војник“ Слане баре морао сам се навићи на све изазове. Успели смо да комплетирамо стручнии штаб. Као помоћници у финишу сезоне радили су Немања Миљановић, Секула Рашиован и Душан Бројчин, а за кондицију је био задужен Марко Прентовић - вели Жигић.


Именовање Жигића за шефа стручног штаба био је пун погодак.

- Победа у Шапцу много је значила мени и играчима, вратили смо пољуљано самопоуздање што се итекако одразило на наше игре у наредним утакмицама. Победили смо Напредак у Новом Саду, потом и Радник и ушли у серију од пет утакмица без пораза. Није нам одговарало што смо због болести играча Радничког одложимо утакмицу пред паузу због наступа репрезентације- објашњава Жигић.

Пауза очито није пријала Новосађанима који су потом заређали пет пораза.

- Ушли смо после паузе у кризу резултата. Почев од утакмице са Јавором. Мучили су нас и кадровски проблеми, повреде и изостанци Бабића, Чоловића и Марјановића. Највећи жал остао је после меча са Младошћу. Одиграли смо заиста феноменално и изгубили меч.

Последња два меча пре одласка на зимску паузу донела су пуно више ведрине у табор чете са Слане баре.

- Спасли смо полусезону у последња два кола. Било нам је пре доласка Чукаричког догорело до ноката, па је победа дошла као мелем на ране, где су играчи показали право лице. Шлаг на торту да задовољно одемо на зимску паузу био је реми са Радничким. Лично мислим да смо могли много више,али када се узме у обзир лош старт,  промена тренера, здравствена ситуација, морамо бити задовољни - истакао је Бранко Жигић.

Играчи су на заслуженом одмору, а прозивка ће се обавити после новогодишњих и божићних празника.

М. Поповић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести