Фудбалски савез Зрењанина обележио сто година постојања

Свечана седница поводом 130 година фудбала у граду на Бегеју и 100 година Фудбалског савеза Града Зрењанин (ФСГЗ) одржана је у Барокној сали Градске куће.
zrenjnanin 1
Фото: Приватна архива

Овом догађају присуствовали су представници Фудбалског савеза Србије, Фудбалског савеза Војводине, као и бројних локалних клубова.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић том приликом најавио је нова улагања у Градски стадион у Карађорђевом парку.

- Више од 200 милиона динара ове године је уложено у Градски стадион да би добио расвету и модерну атлетску стазу. Још толико ћемо уложити следеће године, јер ћемо поставити нове столице, изградити нове свлачионице и паркинг. Верујем да ће се 2020. године фудбал опет играти у Карађорђевом парку – поручио је Јањић.

Инвестиције у наредној години најавио је и генерални секретар Фудбалског савеза Србије Јован Шурбатовић. Он је казао да ће од 2020. Србија бити једно велико фудбалско градилиште.

Фото: Приватна архива

- Почиње изградња националног стадиона, који ће се налазити поред аеродрома, на раскршћу два велика ауто-пута, и биће капацитета 52.000 гледалаца, са могућношћу проширења. То ће бити један од капиталних објеката, један од најлепших стадиона у овом делу Европе. Поред тога, широм Србије ће бити изграђено или потпуно реконструисано још 11 стадиона. Јасно је да без одговарајуће инфраструктуре нема одговарајућег квалитета у спорту – оценио је Шурбатовић. 

Честитајући домаћинима на великом јубилеју, он је казао да српском фудбалу недостаје Пролетер онакав какав је био. Додао је да је Зрењанин сувише велики град да не би имао макар прволигаша и да не би поседовао репрезентативни стадион. 

Потпредседник ФСС Марко Пантелић је подсетио да је Зрењанин изнедрио много репрезентативаца.  

- Радујем  се што улажете средства и енергију у реконструкцију Градског стадиона. То је веома важно због деце, како би могла да се развијају. Она могу да се развијају ако виде да се улаже у нешто што је нама дало лепу прошлост и што може да представља веома лепу будућност. Желим да се Зрењанин врати у Суперлигу и да поново има репрезентативце – поручио је Пантелић.

Председник ФС Града Зрењанина Горан Старчевић нагласио је да је ФСГЗ други по величини у ФС Војводине,иза Новог Сада.

- Овај савез има 41 члана и 2.340 регистрованих играча. Тренерска организација броји 83 члана, а Удружење судија и судија инструктора 120 чланова. Да бисмо били још успешнији, неопходан нам је клуб који се такмичи у елити. На томе се ради – казао је Старчевић, а о историјату фудбала у Зрењанину говорио је секретар ФСГЗ Миран Пантелић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести