Илија Столица: Победе отварају пут до срца навијача

У сам смирај 2017. године, на чело стручног штаба Фудбалског клуба Војводина стигао је Илија Столица, који је у јесењем делу Суперлиге Србије с великим успехом предводио екипу Вождовца.
Ilija Stolica1
Фото: Илија Столица, фото: С. Шушњевић

“Змајеви” су  први део првенства окончали на шестој позицији на табели, док су Новосађани били тек осми, са три бода заостатка у односу на бившу Столицину екипу. Како су Црвена звезда и Партизан далеко одмакли конкуренцији, ваља на пролеће очекивати веома занимљиву борбу за европску визу, у којој ће учествовати чак шест тимова (Спартак, Раднички, Чукарички, Вождовац, Напредак и Војводина), које тренутно раздваја само седам бодова.

С којом идејом сте прихватили позив из Новог Сада, ако се зна да сте приликом представљања најавили изузетне амбиције за пролеће?

„Управо реч амбијције представља најбољи одговор на ваше питање“, јасан је био Илија Столица.

„Из разговора с људима који сада воде клуб, уочио сам њихову велику жељу да врате Војводину на место које јој по свему припада, а то сигурно није тренутно осмо место. Свестан сам да је иза црвено-белих турбулентан и тежак период који је био обележен и честим променама тренера. Међутим, људи који су сада на челу, заложили су лични и професионлни утицај, најављујући велике амбиције и идеје су нам се поклопиле. Знам да није једноставан, још мање лак пут којим треба да пођемо, јер увек се лакше нешто руши, него да се изграђује. Очекујем да ће чланови руководства уложити максимум рада и напора да стабилизују клуб у целини, а мој задатак је да то исто учиним с играчким кадром.“


Поборник фер-плеј услова

Илија Столица је кроз каријеру увек инсистирао на следећем:

„Велики сам поборник тога да сви клубови имају једнаке, фер-плеј услове за такмичење. На људима који руководе такмичењем, али у клубовима, јесте да им то и омогуће. Ако није тако, без истинске логистике, све о чему причамо, сви напори и ангажман, залудан су посао“, рекао је Столица.


Већ сте почели с радом, иако се играчи налазе на зимском одмору. Који су први конкретни кораци које сте повукли?

„Ићи ћемо редом и, у сарадњи са спортским директором Сашом Дракулићем, кренућемо од стабилизације прилика у нашој омладинској школи. Добро сам упознат с потенцијалом који клуб има у овом сегменту, јер знам доста тих дечака из млађих репрезентативних селекција Србије. Војводина, једноставно, мора да се ослања на своју децу, а на нама из клупског и тимског руководства је да им створимо квалитено окружење и услове у којима ће моћи у пуној мери да искажу несумњиви таленат. Пројекат који имамо је тежак и компликован, али и веома изазован. Не сумњам да ће на “пролазним временима” бити одређених проблема, али ће крај, убеђен сам, испунити срца свима који воле овај клуб, као и самим играчима. Важно је нагласити то да спортски сектор унутар клуба не може да буде одвојен од финансијског, јер су уско повезани и зависе један од другог. Прија ми то што је руководство потврдило да ћу имати потпуну аутономију у раду, али то неће пуно вредети уколико финансије не буду регулисане.“

Клупски рачун Војводине, после више од годину дана, је од блокиран?

„То је феноменална вест и доказ озбиљности у раду чланова управе, као и сигнал читавој јавности да је начињен један од првих корака ка ревитализацији клуба. Било би сјајно да смо средства која су утрошена на деблокаду рачуна могли да усмеримо у довођење играча и даље побољшавање инфраструктуре, али је добро и то што је сада рачун у функцији и што ћемо моћи да делујемо у зимском прелазном року.“


Лична карта

ИМЕ И ПРЕЗИМЕ: Илија Столица

МЕСТО И ДАТУМ РОЂЕЊА: Земун, 7. јул 1978.

ИГРАЧКА КАРИЈЕРА: Земун, Љеида (Шпанија), Партизан, Металург Доњецк (Украјина), ОФК Београд, Сент Труден и Монс (Белгија), ОФИ Крит (Грчка), Будућност (Подгорица), Њу Ингланд и Њујорк (САД).

РЕПРЕЗЕНТАТИВНА КАРИЈЕРА: Југославија У-21 (25 наступа) и У-23 (11), Југославија (Б тим, 2).

ТРЕНЕРСКА КАРИЈЕРА: Помоћни тренер У-16 селекције Србије, Партизан (помоћни тренер), селектор У-16 и У-17 репрезентације Србије, Вождовац, Војводина. 


Зимскафудбалска пијацасе отвара 15. јануара, шта Воши  тренутно недостаје?

„Пресек је направљен и чињеница је да постоје играчи којима истичу уговори, има и оних чија обавеза ће истећи за шест месеци и да ћемо појачања морати да потражимо у свим линијама тима. Међутим, нећемо радити само за пролећни наставак лиге, већ и за лето, како бисмо створили базу играча с којима ћемо у новом првенству моћи да постанемо конкурентни Црвеној звезди и Партизану у борби за титулу. Данашњи фудбал знатно се разликује од некадашњег, јер, уз вечите ривале, сада озбиљне буyете имају и Чукарички, Напредак, па и мој дојучерашњи клуб Вождовац. Очекујем да ће у што скорије време бити прецизиран буyет који ћемо имати за предстојећи трансфер период, јер на тржишту има играча који су нам занимљиви, а можемо ли да их ангажујемо или не, зависиће у највећој мери од новца који будемо имали на располагању.“

Којим путем новосадски суперлигаш треба да крене од пролећног наставка?

„Пут до остварења зацртаних циљева су - победе. То је услов свих услова. А да бисмо изашли на такав колосек, биће потребно да екипа пружа игре достојне имена Војводине и да навијачи, али и играчи, уживају. Желим да што пре почнемо да напредујемо на табели и да изградимо позитивну атмоферу у тиму. Сви који познају мој и рад мог стручног штаба, знају какав фудбал форсирам и сигуран сам да ће се осмеси с лица фудбалера који ће доћи, прелити и на навијаче, а то ће нам широм отворити пут. Морамо, наравно, да будемо свесни тога да се и ривали питају, да имају амбиције и због тога очекујем отворену борбу у наставку првенства и једва чекам да се трка настави.“

Пред крај јануара екипа ће, део припрема одрадити у Белеку. Уз то, план је да до тада тим буде комплетиран, како бисте у Турској имали на располагању све играче?

„Да, план се не мења, осим могућности да термин једне већ уговорене пробе изменимо. Услове које ћемо имати у Турској добро познајем, знам да су хотел и терени у Белеку одлични и заиста желимо да тамо одемо у комплетном саставу. То је озбиљан задатак за нас из спортског дела, али и за комплетну управу, јер ће испуњење амбиција зависити управо од благовремно одрађеног посла у зимском прелазном року“, поручио је нови шеф стручног штаба ФК Војводина Илија Столица.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести