Историја: Срећни број 21, талични за Италијане

Број 21 је по неписаном правилу срећан. Живимо у 21. веку, у многим замљама пунолетство почиње с напуњеном 21 годином, а и у карташкој игри „ајнц“, управо овај број је магичан.
dzerard i pirlo/fonet
Фото: FoNet

Многи познати фудбалери током каријера нису се одвајали од броја 21, за њих је он био талија, а неки су, као прекобројни, на мундијалима задуживали дрес с бројем 21, да би нешто касније доказали да су с правом отишли на велико такмичење.

Први великан који је на светским првенствима носио број 21 био је велики Марио Загало, лево крило бразилске репрезентације. Било је то у Чилеу 1962. године, када су „кариоке“ освојиле другу титулу заредом. Загало је био и члан репрезентације Бразила која је четири године раније славила у Шведској. Старији љубитељи фудбала још увек се сећају напада “селесаа” у саставу: Гаринча, Диди, Вава, Пеле, Загало, који је био појам у фудбалу. На истом шампионату и Шпанац Луис Суарез, који је 1960. године освојио “Златну лопту”, носио је управо број 21. 

Итаљани, који су изузетно сујеверни, просто су се отимали за мајицу с том нумеричком ознаком. Паоло Роси је, на Мундијалу у Аргентини, дебитовао у дресу са бројем 21, 12 година касније, на Светском првенству у Италији, исти дрес носио је центарфор Сампдорије Ђанлука Вијали, а потом  га је приграбио Ђанфранко Зола. На крају, у Јужној Кореји  број 21  носио је Андреа Пирло, али „азури“ се нису прославили, у конкуренцији са Словачком, Парагвајом и Новим Зеландом, када су освојили последње, четврто место у групи, с два ремија и једним поразом.

Паоло Роси је на Мундијалу у Аргентини дебитовао у дресу с бројем 21, 12 година касније, на Светском првенству у Италији, исти дрес носио је центарфор Сампдорије Ђанлука Вијали, а потом га је приграбио Ђанфранко Зола. На крају, у Јужној Кореји број 21  носио је Андреа Пирло

Број 21 носио је и некадашњи голман Перуа Рамон Кирога, а и Шпанци су волели исти број. Дуго година га је носио Мичел, а потом и садашњи селектор „Фурије“ и некадашњи фудбалер Барселоне Луис Енрике. Број 21 је потом био на леђима Давида Виље, који је освојио два европска и једно светско првенство (2010).

Код Француза Кристофер Дугари је освојио европску и светску титулу, а 2002. године два фудбалска великана дебитовала су с тим бројем на леђима, Били су то Швеђанин Златан Ибрахимоић и Уругвајац Дијего Форлан, који је касније у Јужној Африци с „урусима“ освоио бронзану медаљу. Још неколико фудбалера је “под заштитом” броја 21 стекло име, тако је Нуњо Гомез, португалски центарфор, на почетку каријере носио баш тај дрес, а и у већини познатих клубова број 21 је био популаран.

Филип Лам га је носио у Бајерну, у Челсију га је дужио наш Немања Матић, који, додуше, данас у Манчестер јунајтеду уместо носи број 31, а и Лилијан Турам и Зинедин Зидан, док су играли у Јувентусу, били су „двадесетјединице“.

Што се наше репрезентације тиче, овдашњи фудбалери нису обожавали дрес с ознаком 21. На Мундијалу у Немачкој налазио се на леђима резервног голмана Огњена Петровића, иначе тадашњег чувара мреже Црвене звезде, а осам године касније у Шпанији Миљан Миљанић га је  поверио нападачу Сарајева Предрагу Пашићу, али он није улазио у игру. У Италији Андреј Панадић, фудбалер Динама, носио је тај број, али ни он није одиграо ни један меч у репрезентацији. На Светском првенству у Јужној Африци овај број био је на леђима Драгана Мрђе, док је у Русији његов власник постао Немања Матић, који је био главни мотор наше репрезентације. Није се посебно истакао, после победе над Костариком изгубили смо од Швајцарске и Бразила и испали.    

Г. Ковач 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести