Квалификације за ЕП: Два лица „орлова”, остала теорија

У претпоследњој утакмици квалификација за Европско првенство Србија је победила Луксембург и остала у трци за пласман на велико такмичење.
srbija luksemburg, fonet
Фото: FoNet

За то је потребно да се у недељу победи Украјина, а да Португал игра макар нерешено против нашег синоћњег противника. Тешко оствариво, али све је могуће.

Србија је против Луксембурга показала два лица. После првог полувремена у којем је апсолутно доминирала, у другом се сусрела са проблемима јер је противник наметнуо јак пресинг. Наша селекција мораће да нађе начин да лакше излази из компликованих ситуација у којима се у више наврата синоћ налазила.

Жељна да настави серију победа наша селекција је одмах

загосподарила тереном, форсирала високи пресинг, притискала противника. Изабраници Љубише Тумбаковића деловали су као компактна целина, која зна шта хоће и на који начин то да оствари. Импоновали су констатни напади, који су били разноврсни, али су се углавном развијали по боку. Тадић је био одличан, слао употребљиве центаруштеве па је Митровић већ у уводу меча главом претио голману Морису. Наш нападач био је у одличној шанси у 10. минуту, али је гостујући голман сјајно реаговао. Али, није потом, када је Митровић на центаршут Тадића главом био неумољив за 1:0. Сасвим солидну селекцију Лука Холца наши момци су сабили на своју половину, и било је задовољство гледати како ,,орлови“ делују на терену. Митровић је у шанси и у 15. минуту, али Морис поново брани.

Прштало је од узбуђења на стадиону ,,Рајко Митић“. Наши момци су у готово сваком нападу угрожавали гол противника. Тако је било и у 18. минуту када је тандем Тадић–Митровић поново био на делу, али и голман Луксембурга.  Прву прилику гости су имали нешто касније, када је Оливије погодио стативу. Излазе затим  гости у виши пресинг и наше акције мало успоравају. Али, и даље смо ми били ти који су се питали на терену: било је бегова по боковима који су могли донети нешто више. Било је и позиционих напада, који су долазили до саме завршнице, која није била успешна. Ипак, Митровић поново мами аплаузе, у 43. минуту, када фантастичним шутем са 20 метара лопту закуцао у мрежу.

Гости су у наставку покушали да буду офанзивнији, али нису имали протора за то. Орлови су се добро постављали и затварали све пролазе ка свом голу. Чињеница је да ми нисмо били опасни као у првом полувремену, али смо рутински контролисали утакмицу. Ипак, у 54. минуту остала је непокривена лева страна, лопта је у шеснаестерцу дошла до Родригеша, који је закуцао у мрежу.  Био је то први пропуст наших момака на мечу. Луксембуржани су потом прешли на игру ,,на човека“ која је донела доста проблема нашим момцима. То је узроковало промену формације па је уместо Милинковић-Савића ушао Радоњић. То није донело бољитак, орлови су и даље лако и брзо губили лопту.  Закувало се на терену, све је теже било нашим момцима. Међутим, показало се зашто је Тумбаковић у игру увео Радоњића. Овај играч је у 69. минуту, сјајним ударцем са 22 метра, повисио на 3:1.

Попустио је након тога пресинг Луксембуржана, па смо све више имали лопту у ногама. Али из једне грешке, после контре, гости су нам поново дали гол, овог пута преко Турпела, тако да је неизвесност остала. Све је могао да реши Митровић у 83. минуту, али је погодио стативу. Уместо тога,  умало да Де Вил у 89. минуту донесе шокантних 3:3!

На срећу, то се није десило.

И. Лазаревић 

Фото: FoNet

СрбијаЛуксембург 3:2 (2:0)

БЕОГРАД: Стадион ,,Рајко Митић“, гледалаца: 1.000. Судија: Гозибијик (Холандија). Стрелци: Митровић у 11. и 43. и Радоњић у 69. за Србију, а Родригез у 54. и Турпел у 75. минуту за Луксембург. Жути картони: Винсент, Карлсон (Лусембург).

СРБИЈА: Дмитровић 6, Ни. Максимовић 6, Миленковић 7, Коларов 7, Младеновић 6,5, Миливојевић 6,5, Не. Максимовић 7, Милинковић-Савић 6,5 (Радоњић 7), Тадић 7,5 (Лукић), Љајић 7 (Ђуричић) Митровић 8,5.

ЛУКСЕМБУРГ: Морис 6, шано 6,5, Жерсон 6, Хол 6,5, Јанс 6,5, Филипс 6 (Скендеровић), Оливије 6 (Турпел 7), Карлсон 6,5, Винсент 6,5 (Синани), Родригез 7, Де Вил 6,5.

Група А

Енглеска  -  Црна Гора        7:0

Чешка – Косово                   2:1

Група Б

Србија – Луксембург          3:2

Португал – Литванија         6:0

1. Украјина        7      6      1      0      15:2  19

2. Португал       7      4      2      1      20:6  14

3. Србија           7      4      1      2      15:15        13

4. Луксембург    7      1      1      5      7:14  4

5. Литванија      7      0      1      6      5:25  1

У недељу се састају: Србија – Украјина (15), Луксембург – Португал (15)

Група Х

Турска – Исланд                 0:0

Француска – Молдавија      2:1

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести