КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЕП „Орлови” против традиције и очекивања чуда у Луксембургу

Фудбалска репрезентација Србије данас у последњем колу квалификација за Европско првенство следеће године игра са селекцијом Украјине, али у исто време ослушкују и вести из Луксембурга, где гостује селекција Португала.
Momenat s utakmice u Lavovu između Ukrajine i Srbije Foto:FSS
Фото: Моменат с утакмице у Лавову између Украјине и Србије Фото:ФСС

„Орлови“ још увек имају теоријске шансе да се пласирају на континентално такмичење, међутим , да би се то догодило морамо на „Рајко Митићу“ да попобедимо изузетно јаку репрезентацију Украјине, а у исто време Луксембуржани  би требали одкинути барем бод европским првацима Португалцима.

Тешко је веровати у овакав расплет, јер су Кристијано Роналдо и другови у четвртак показали да су изузетно спремни, лако без проблема савладали су Литванију са 6:0 и послали јасну поруку да су спремни за завршни  меч. Додуше,неће им бити лако јер су Луксембуржани у Београду још једном потврдили неоспоран квалитет и доказали да су израсли у озбиљну репрезентацију, која у одређеним моментима може успешно да се носи и са много јачим селекцијама.  Мора се рећи да „орлови“ у четвртак у окрашју са Луксембургом (3:2) нису блистали, да су у појединим сегментима меча деловали изузетно слабо и да у одбрани много тога није ваљало, али ипак смо захваљујући изузетно расположеном Александру Мировићу славили. 

Селектор фудбалске репрезентације Србије Љубиша Тумбаковић рекао је да „има неког помака” у националном тиму иако су минималне шансе за пласман на ЕП.

- Шансе да се пласирамо кроз квалификације су минималне, али резултат који треба да остваримо је нама интересантан из милион разлога. Правимо платформу и надограђујемо се. Да сам очекивао више, сигурно да јесам. Има неког помака у односу на утакмице када смо почели. Проблем је што више простора за уигравање и припрему немамо. Можемо само да пратимо форму играча и правимо конструкцију тима за бараж у марту -  рекао је Тумбаковић на конференцији за новинаре у Старој Пазови.

Репрезентација Србије је до сада играла шест пута са Украјином и свих шест пута је изгубила, уз само један дат и 14 примљених голова, а у последњој је у јуну декласирана резултатом 5:0. Тумбаковић је истакао да то „наравно да може” и требало би да додатно мотивише српске фудбалере.


Маден на центру 

БЕОГРАД: Стадион „Рајко Митић“, капацитет 50.000 гледалца, судија Боби Маден (Шкотска). 

СРБИЈА: Дмитровић,  Миленковић, Максимовић, Коларов, Младеновић,- Миливојевић,  Максимовић, Милинковић – Савић – Тадић, Љајић, А, Митровић. 

УКРАЈИНА: Пјатов, Карвајев, Пластун, Кривсов, Миколенко – Јармоленко, Циганков, Конопљанка, Сидорчук– Малиновски, Јеремчук. 


- Неће недостајати мотив играчима да покажу и искажу се у њиховом најбољем издању. Не сумњам да ће направити помак у тактичкој дисциплини, одговорности, да ћемо остварити достојан резултат. Искрено, то не зависи само од нас, фудбал је жива ствар и не зависи само од једног противника -  рекао је Тумбаковић.

Селектор је истакао да „ништа није препуштено случају” и да је направљена детаљна анализа ривала.

- Ништа нисмо препустили случају. Играмо против ривала који је бољи и квалитетнији од нашег претходног, а и резултатски растерећен. Без обзира на састав Украјине неки пут је теже играти против оних играча који имају димензију доказивања - казао је Тумбаковић. - Остварили смо четири победе. Какве су, такве су, али су победе. Не можемо стално да гледамо негативно. Питање селектора и резултата репрезентације су национални пројекат. Не бежим од критике, али медијска подршка мора да бар мало буде усмерена у правцу резултата. Убеђен сам да може много боље, убедљивије и квалитетније, али неопходно је стрпљење

Меч између репрезентација Србије и Украјине игра се данас од 15 сати на Стадиону “Рајко Митић” у Београду.

        Г. Ковач

 

 

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести