Квалификације за ЕП у фудбалу 2020: Митровић за наду, Украјина на ЕП

Фудбалска репрезентација Србије је после доста мука, у Виљнусу на вештачкој трави, успела да савлада селекцију Литванију, у оквиру квалификација за Европско првенство.
mitrovic1, fonet
Фото: FoNet

Ипак, та победа нам не значи пуно јер је у Кијеву репрезентација Украјина била боља од Португала и изборила пласман на ЕП. Теоројску шансу да се нађемо међу 20 најбољих тимова Старог контионента још нисмо потпуно изгубили, али смо за још пола корака ближе бараж мечевима. Сада нас само чудо спасава, а то је да Португал у преостала два круга не победе слабашне селекције Литваније и Луксембурга, а ми да савладамо и Луксембург и Украјину.

„Орлови“ су дост добро отворили меч у Виљнусу, на почеку сусрета створили смо две лепе прилике, али нисмо имали среће. Прво су одбрамбени играчи домаћег састава успели испред Митровића да избаце лопту у корнер ,а мало затим ударац Љајића из близине одбранио је голман Чернуаускас. Међутим, како је утакмица одмицала Литванци су играли све боље и успели су да успоставе потпуну равнотежу на терену. Додуше, нису успели да створе ни једну прилику, али су могли постићи погодак после грешки голмана Дмитровића, који је без разлога два пута истрчао далеко испред свог гола.

Друго полувреме почели смо нешто одлучније и после само три минута игре успели смо да поведемо. Љајић се лепо пробио по десној страни, дошао до петерца и онда повратном лоптом упослио Митровића, коме није било тешко да погоди мрежу. Само неколико минута касније слична акција, опет су актери били исти играчи и Митровић је постигао и 31. гол за селекцију Србије. Могли смо десетак минута касније да постигнмо нови погодак, али је голман Литванаца успео да избије у корнер шут Радоњића. У следећем нападу, после новог доброг проигравања Љајића, Радоњић није добро центрирао.

Онда су наши репрезентаивци стали и дозволили Литванцима да се рамахну, што су знали да искористе и после лепог продора по левој страни Казлаускас је искоса са десетак метара погодио први угао голмана Дмитровића. У финишу меча прво је Митровић с пет метара главом погодио голмана Черниаускаса, а онда у надокнади Литванци су имали сјајну прилику, али је Лаукжемис са три метра промашио празну мрежу.

Дакле, још увек смо у игри, али сада зависимо од Португалаца, који преко Лиге нација (победници) већ имају пласман на Европско првенство.     

Г. Ковач

ЛитванијаСрбија 1:2 (0:0)

ВИЉНУС: ЛФФ стадион, гледалаца око 3.000, судија: П. Рачковски (Пољска), стрелци: Казлаускас у 79. за Литванију, а Митровић у 48. и 53. минуту за Србију. Жути картон: Лаукжемис, Казлаускас (Литванија) Љајић (Србија).

ЛИТВАНИЈА: Черниаускас 6, Миколиунас 5, Гирдваинис 6, Климавичус 6, Баравикас 6, Воробјевас 5, Шимкус 6, Голубицкас 5 (Казлаускас 7), Ласицкас 6, Вербицкас 6 (Жупа), Матулевичус 6 (Лаукжемис).

СРБИЈА: Дмитровић 6, Милетић 6, Коларов 7, Миленковић 6, Младеновић 6, Миливојевић 6 (Лукић), Максимовић 7, Радоњић 7, Љајић 8 (Гудељ), Костић 6 (Гаћиновић 6), Митровић 8.

А Група

Бугарска – Енглеска   0:6   

*Косово – Црна Гора   2:0

Б Група

Литванија – Србија     1:2

Украјина – Португал   2:1

1. Украјина        7      6      1      0      15:2  19

2. Португал       6      3      2      1      14:6  11

3. Србија           6      3      1      2      12:13        10

4. Луксембург    6     1      1      4      5:11 4

5. Литванија      7      0      1      6      5:19  1

У следећем колу 14. новембра састају се: Србија – Луксембург, Португал – Литванија, а у последњем колу 17. новембра играју: Србија – Украјина, Луксембург – Португал.

Х Група

Француска – Турска            1:1

Исланд – Андора                 2:0

Молдавија – Албанија         0:4

Данас

Д Група

Гибралтар – Грузија   (20.45)

Швајцарска – Ирска   (20.45)

Ф Група

Фарска Острва- Малта        (20.45)

Румунија – Норвешка          (20.45)

Шведска – Шпанија              (20.45)

Г Група

Израел – Летонија      (20.45)

Ј Група

Финска – Јерменија                     (18)

Грчка – Босна и Херцеговина      (20.45)

Лихтенштајн – Италија                (20.45)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести