Лига нација: Петлови прејаки за орлове (фото)

Одбојкаши Србије претрпели су и други пораз у Лиги нација, али после много боље игре него што је то био случај против Јапана 1:3 (12:25, 22:25, 25:20, 20:25).
Odbojkasi Srbije/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић

Уз много већу подршку публике, Грбићеви изабраници су одиграли храбрије, без респекта и у великом делу меча били равноправан ривал прошлогодишњем финалисти овог такмичења који је у Нови Сад дошао у веома респектабилном саставу. Прилику да забележе први тријумф у Лиги нација, одбојкаши Србије имаће данас од 19 часова када ће им ривал бити селекција Русије.

Почела је Србија у измењеној постави у односу на први меч, комбиновао је поново Грбић и почетак је био добар, све док Французи нису повезали неколико добрих напада, али и искористили наше несмотрености (5:9). Успорили смо нападе, зато је дошло до промене дизача (Тодоровић уместо Вилимановића) код вођства триколора 12:6, али то није зауставило Французе који су наставили да повећавају предност и да јуришају ка вођству. Сјајан је био блок Француза (6:0 у том елементу), па су веома брзо и убедљиво повели пошто је домаћин тарадио свега седам поена у том периоду игре.

Одлучније је наша репрезентација почела други сет, на све или ништа. Већи ризик на сервису и блок за трен ока су подигли Спенс на ноге, то је било довољно за егал, а морао је Грбић да реагује тајм-аутом код вођства Француза 15:12 (ас Бултора). С две контре Србија се вратила на мали заостатак, пропустила да реализује контру за 18:18, а триколоре је водио незаустављиви Патри и одржавао их у предности. Грешком Тодоровића је Француска повела 23:20 и тај вишак претворила у добијен сет.

Фото: Blok odbojkasa Srbije/F. Bakić

Прорадила је игра у блоку и пољу селекције Србије, а Петковић се разгоропадио и капитенски водио тим до предности и контроле над трећим сетом. Није одустајао Грбић од измена, али је коначно  пронашао поставу која може да се супротстави квалитетном ривалу. Бржа игра донела је резултат, а Французи нису могли ништа да ухвате у пољу, за разлику од прва два сета. Талас сигурне игре Србији је донео трећи сет и смањење заостатка.

Пронашли су „Орлови“ рецепт за противника, уз велико пожртвовање и мање грешака, држали су контролу резултата у четвртом сету, а Француска се трудила да остане у егалу. Играло се дуго поен за поен, а Французи су први успели да се „одлепи“ на плус ти (20:17) после добре обране и брзе контре кроз средину.

Фото: Сјајна новосадска публика/Ф. Бакић

У завршници је умор сустигао наш тим, уследило је неколико грешака које је Француска искористила да се домогне три бода.

М. Ристић

СрбијаФранцуска 1:3 (12:25, 22:25, 25:20, 20:25)

НОВИ САД: Велика сала СПЦ Војводина, гледалаца: 3.390, судије: Раписарда (Италија), Марошек (Пољска).

СРБИЈА: Околић 7, Катић, Ћировић 8, Пековић (л), Крсмановић, Кујунџић 1, Петковић 20, Симић 2, Мајсторовић (л), Тодоровић 1, Вилимановић, Вучићевић, Мехић 5, Ковачевић 4.

ФРАНЦУСКА: Ажени 11, Гребењиков (л), Патри 10, Коре, Тили (л), Линел 8, Бризар 2, Ле Гоф 2, Бултор 10, Клевено, Росар 6, Лути 10, Шинењез, Карле 12.

Резултати:

Италија – Немачка 3:0

Бразил – Аустралија 3:2

Кина – Иран 0:3

Јапан – Русија 1:3

САД – Пољска 2:3

Србија – Француска 1:3

Канада – Португал

Аргентина – Бугарска

Програм недеља

Немачка – Иран (10)

Аустралија – САД (14)

Кина – Италија (14)

Јапан – Француска (16)

Бразил – Пољска (17)

Србија – Русија (19)

Португал – Бугарска (21.10)

Понедељак

Аргентина – Канада (00.10)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести