Ливерпул нови клупски првак света

Ливерпул је нови клупски првак света пошто је у финалу у Дохи савладао бразилски Фламенго.
liverpul, fonet
Фото: FoNet

Ово је једини међународни трофеј који је фалио ,,редсима“ и успели су да га освоје. У већем делу меча су били бољи ривал и заслужено славили.

Велика жеља постојала је код обе екипе да освоје трофеј. У почетку је Ливерпул био тај који је доминирао, дубинским лоптама пробијао одбрану Фламенга, након чега су Енглези покушавали из не баш безопасних шанси, али непрецизно. Бразилски тим био је принуђен да се брани, али се брзо ослободио притиска и све више времена проводио на половини противника. Утакмица је била жива, није недостајало темпа, сударила су се два мотивисана ривала. Првак Бразила оставио је добар утисак, играчи су се добро кретали, кратким пасовима изабраници Жоржа Жезуса освајали су педаљ по педаљ терена. Добро су ,,кариоке“ и маркирале фудбалере Ливерпула па опасност по свој гол свеле на минимум. Временом су Бразилци бивали све опаснији, у неколико наврата упутили су добре шутеве. Енрике је био најагилнији и највише проблема задавао одбрани Енглеза. Брзоноги нападач ,,кариока“ вешто је бежао својим чуварима и улазио у прилике. Фламенго је био бољи ривал, пленио је својом игром бразилски тим. Енглези су се у финишу полувремена ослободили притиска, имали неколико занимљивих напада, али нису успели да их материјализују. Покретачка снага био је Мане који је својим брзинским способностима био незаустављив за Бразилце.

Наставак је почео великом приликом за Ливерпул – Фирмино је погодио стативу. Потом је у шанси и Салах, али је непрецизан. Фирмино се поигравао са одбраном Фламенга, али слаба је то утеха када се не постигне гол. Узвраћао је и бразилски тим, Барбоса је имао стопостотну шансу – Бекер је одбранио. Играло се сјајно, погодак је висио у ваздуху, једини недостатак за потпун утисак. Барбоса је поново добро шутирао, а чувар мреже Ливерпула поново одбранио. Стицао се утисак да су Енглези остајали без снаге, Бразилци су им лако узимали лопту и претили из контранапада. Мђеутим, ни изабраници Жоржа Жезуса нису хтели у финишу ништа да ризукују, пре свега су рачуна водили да не приме гол. Али, умало да им се то освети у 86. минуту када је Хендерсон добро шутирао, а Алвес одбранио. А, у зауставном времену свира је једанаестерац за Ливерпул. Мане је фаулиран , наизглед,у казненом простору од Рафиње и судија Абдулрахман показао је на белу тачку. Али, консултовањем ВАР технологије арбитар из Катара је променио одлуку. До краја регуларног тока није било узбуђења и ушло се у продужетке.

Иницијатива Ливерпула донела је резултат у 99. минуту када је Фирмино на асистенцију манеа постигао гол. Навалили су Енглези свим силама у намери да и затворе утакмицу, али су Бразилци неколико пута блокирали шутеве.

Ипак, није било разлога за бригу јер Фламенго није имао снаге бар за изједначење и остало је 1:0.

И. Лазаревић      

Фото: FoNet

ЛиверпулФламенго 1:0 (0:0, 0:0)

ДОХА: Интернационални стадион Калифа, гледалаца: 48.000. Судија: Абдулрахман (Катар). Стрелац: Фирмино у 99. минуту. Жути картони: Мане, Салах, Фирмино, Милнер (Ливерпул) а Витињо, Дијего (Фламенго).

ЛИВЕРПУЛ: Алисон 6, Ван Дајк 6, Кеита 7 (Милнер 6,5), Фирмино 7,5, Мане 7,5, Салах 7 (Шаћири), Гомез 6, Хендерсон 7, Чемберлејн 6 (Лалана 6), Робертсон 6,5, Александер-Арнолд 6,5.

ФЛАМЕНГО: Алвес 6, Каио 6, Мари 6, Арао 6 (Берио), Рибеиро 6,5 (Дијего 6), Жерсон 6 (Линколн), Барбоса 7, Рафиња 7, Араскаета 6,5 (Витињо 6), Луис 7, Енрике 7.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести