Манчестер Јунајтед и даље највреднији клуб у Европи

БЕОГРАД: Енглески гигант Манчестер Јунајтед и даље је највреднији фудбалски клуб у Европи, а његова вредност је процењена на 3,25 милијарди евра, показује истраживање КПМГ објављено у специјализованој публикацији „Процена вредности фудбалских клубова: Европска елита“.
Mancester junajted Celsi/Fonet
Фото: FoNet

Редослед првих 10 на ранг листи у односу на прошлу годину је исти, на другом месту по процењеној вредности од 2,92 милијарде евра је Реал Мадрид, који са укупним трошковима за запослене од преко 400 милиона евра има највећи платни списак у светском фудбалу, док је трећа Барселона са 2,78 милијарди евра.

Следе Бајерн Минхен (2,55 милијарди евра), Манчестер Сити (2,16 милијарди евра), Арсенал (2,10 милијарди евра) и Челси (1,76 милијарди евра). Финалиста Лиге шампиона Ливерпул је на осмом месту на листи са проценом вредности од 1,58 милијарди евра. На деветом и 10. месту су Јувентус (1,30 милијарди евра) и Тотенхем (1,29 милијарди евра), који је постигао највећи раст у односу на претходни период, укупне вредности од чак 27 одсто.

Брзина којом фудбалски клубови расту надмашује тренд кретања на европским берзама.

Укупна вредност 32 највећа европска клуба која су била предмет анализе извештаја је порасла током прошле године за 9%, на 32,5 милијарде евра, прелазећи досадашњу границу од 30 милијарди евра, оценио је партнер КПМГ и аутор извештаја Андреа Сартори.

Истраживање КПМГ се односило на профитабилност, право емитовања, популарност, спортски потенцијал и вредност стадиона и остале имовине клубова.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести