Менхард Веребеш тренира голмане у РФК Нови Сад: „Канаринци” поново почели да цвркућу

Није знање знање знати, већ је знање знање дати! Ове крилатице Јована Јовановића Змаја држи се фудбалски тренер, специјалиста за рад с голманима Менхард Веребеш (68).
susreti vlasta
Фото: Менхард Веребеш с младим наследницима на Детелинари, фото: РФК Нови Сад 1921

Иако је дубоко зашао у седму деценију, с лакоћом показује нимало лаке голманске вежбе и саветима из сопственог искуства учи младе  како да сачувају мрежу.

- Сада сам у клубу славне традиције, у РФК Нови Сад 1921, координатор сам рада с голманима - вели нам Менхард Веребеш приликом сусрета после дуже времена. - Кад кажем да у клубу имамо 27 голмана, онда је јасно да су популарни канаринци поново почели да цвркућу. Јер, познато је да је позиција голмана најмање атрактивна за децу, а кад голмана има толико, онда је јасно да на Детелинари, као некад, ври од деце као у кошници.

У директном раду је са генерацијама од 2005. до 2009. годишта и сениорима, Никола Ромић ради са децом од 2010. до 2013. годишта, а Владимир Пуповац с кадетима и омладинцима. Речју, сви узрасти голмана су покривени и ради се по јединственим методама.

- Фудбал непредује свемирском брзином и опстају само они који прате дешавања и имплементирају их у свој рад. Искуство је индивидуално, а сматрам да га поседујем и из играчког и из тренерског периода, па имам шта да пренесем онима који желе да уче - јасан је популарни Менђика, који је оставио неизбрисив траг крај Тисе у време славних дана Бечеја.

Довољно је рећи да је Веребеш, иначе из музичке породице, својевремено био чувар мреже свих реномиранијих новосадскх клубова, Војводине, Кабела, Новог Сада, Славије,као и друголигаша АИК из Бачке Тополе, Црвенке... Тренерским послом је почео да се бави давне 1978. године, мада је још увек играо, а од сезоне 1987/88, када је завршио играчку каријеру у Кабелу, професионално је почео да се бави тренерском. Многи голмани су захвални Веребешу за научене тајне голманске професије. Као дугогодишњи тренер у стручном штабу прволигаша Бечеја извајао је Милорада Кораћа и Милоша Андрића, а у познатој новосадској фудбалској школи Болесников својевремено је научио основне елементе садашњег чувара мреже суперлигаша Војводине Емила Роцкова...

Радио је у тандему са Јосифом Илићем на Малти, где је подучавао голмане репрезентације ове острвске земље. Опробао се и као шеф стручног штаба у Војводини из Бачког Градишта, Младости из Бачког Петровца, Татри из Кисача, ТСК из Темерина...

Једноставно, Менхард Веребеш је био и остао човек фудбала.                                          

В. Јанков

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести